top of page

Test av Focus Eagle 10x42. Handkikare med inbyggd avståndsmätare!

Uppdaterat: 17 nov. 2022

Läser du det här testet har du god förståelse för hur värdefull en bra kikare är. Kanske har du även en avståndsmätare men är trött på att bära bägge på jakten? Idag ska vi testa Focus Eagle, en 10x42 kikare med inbyggd avståndsmätare. Hur bra är den? Vi testar!


Vad ingår när du köper en Focus Eagle 10x42

I kartongen får du med en väska, rem, putsduk, lock och skydd för ögonmusslan.

Just den här kikaren är 10x42, men går även att köpa med 8 gångers förstoring för den som föredrar det. Framlocken sitter bra men jag hade nog inte låtit dem sitta på utan använt den utan lock. Linserna ligger tillräckligt långt in för att vara skyddade från det mesta.


Första intryck av kikaren

Precis som tidigare focuskikare vi testat så är även denna väldigt välbyggd. Den känns gedigen och är lite större än de flesta 10x42, men det är inte så konstigt i och med den inbyggda avståndsmätaren.


Den här kikaren har ingen fokusratt utan är självfokuserande på ca 25 meter till oändlighet. Vardera av ögonen kan justeras om du har glasögon och vill kompensera för detta. Avståndsmätningen är rapp, det tar inte mer än en sekund för den att läsa av och resultatet visas tydligt i högerögat. Det finns massa funktioner på avläsning, men mer om dem senare. Mycket gott första intryck.Optisk prestanda

Bilden är skarp och fin, ända ut i kanterna. Stark sol var inga större problem. Såg heller inga förställningar eller färgskiftningar i glaset. Det är en riktigt bra kikare även utan avståndsmätningen. 10 gångers förstoring är min personliga favorit då det ger en bra förstoring på långa håll utan att bli för skakig på handen. Det var inga problem att läsa av träffbild på 100 meter för min del. Dock ska det tilläggas att det var ett självmarkerande skjutmål med stora kontraster.

Avståndsavläsningen är exakt och snabb. Den är tydlig att sikta med och klarar av att läsa av små mål. Det finns olika inställningar för avståndsmätningen så som Longest Distance Priority, där den hoppar över saker som kan blockera och mäter det bakom. Väldigt användbart om djuret står lätt blockerad och du ändå vill veta avstånd.

Kikaren kan även läsa med en starkare laser genom tät dimma, den kan mäta hastighet på objekt och se vinklar. Det sistnämna är bra om du ligger på en låg, resp. hög höjd och ska skjuta i motsatt riktning.


Du kan till och med mäta höjd på ett objekt, som ett träd eller en väldigt, väldigt stor älg. Skämt åsido så har mätaren imponerat på mig med alla funktioner.

OBS: Den optiska kvalitén ska inte bedömas utifrån dessa bilder där vi fotat genom kikaren.


Avståndsmätningen ska fungera upp till 1500 meter under optimala förhållanden. Ta det med en nypa salt och räkna inte med riktigt så bra mätning ute i naturen. Det beror väldigt mycket på vad lasern studsar på. I mitt test var den längsta avläsningen jag fick på 749 meter. Det var i motljus och över vatten på en grantäckt ö. Väldigt imponerande tycker jag ändå och mycket längre än de flesta någonsin kommer använda för avläsning vid jakt.


Bakom skruven på bilden byter du batteri enkelt och snabbt. CR2 heter batteriet som ingår.Byggkvalitén & andra finesser

Som jag redan nämt så känns kikaren väldigt välbyggd och säker för oöm hantering. Eftersom kikaren är något större än Outdoor 10x42 så ligger den lite bättre i handen. Greppytan känns bra både med och utan handskar.


Vikten ligger på 800 gram och kan kännas lite tung för jägaren där varje gram räknas. Har du den på bröstet i en väska är det ingenting du kommer märka av dock. På tal om väska så är den som följer med värd att uppgradera om du ska använda den mycket i mitt tycke. Lite tunn och hade kunnat vara med påkostad. Men man kan inte få allt, speciellt inte till det här priset där kikaren konkurrerar med andra modeller som ligger 3-5 gånger högre i prisklass. Det gör att jag inte kan göra annat än ge denna kikare högsta betyg där kvalité-funktioner per krona är oslagbart bra.Plus och minus

Focus Eagle 10x42

+ Oslagbart pris

+ Snabb avståndsmätning

+ Gediget intryck

+ Lång garantitid (5 år)

+ Bra val för glasögonanvändaren

+ Vädertålig

+ Bra grepp


- Väskan ger ett billigt intryck

- Vissa hade kanske önskat stativfästeHar du redan en bra handkikare och istället vill komplettera med en avståndsmätare? Läs vårt test av Focus Range Finder Pro här. En riktigt smidig liten rackare med samma finesser som ovanstående i ett litet format.866 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page