top of page

Vi testar Focus Range Finder PRO

En bra avståndsmätare är troligtvis på top 5 viktigaste tillbehören för en jägare. Vare sig du är på smygjakt och ska mäta avstånd till hjorten, står på drev och vill på förhand mäta ut skjutavstånd eller plinkar på långhållsbanan så är en range finder ett måste.


Vad ingår när du köper en Focus Range Finder PRO?

I kartongen finner du en en väska, putsduk, handrem och naturligtvis avståndsmätaren.

Första intryck av avståndsmätaren

Mitt absolut första tanke när jag lyfte upp mätaren var - Gud vad lätt den känns! Till en början var jag rädd att den skulle kännas plastig och billig - vilket den kanske gör där den jämförs med de mest exklusiva märken. Däremot har den låga vikten enbart visat sig vara positivt. Liten och nätt betyder att den kan hänga med överallt - och vad för nytta gör prylar som ändå bara lämnas hemma?


Knapparna är bra placerade där aktivering och mätningsknappen ligger bra på ovansidan med trycke för pekfingret. Läges knappen på sidan kan användas med den fria tummen, däremot behövs rätt stora händer för att nå den märkte jag.


Mätning och optik

Avståndsmätaren fick hänga med på en vildsvinsjakt här om kvällen för att se hur den presterade 'på riktigt'. Jag som tidigare bara använt mig utav en handkikare börjar nästan fundera huruvida det kanske räcker med en range finder. Med 6 gångers förstoring hjälper det att lokalisera vilt och du kan samtidigt mäta avstånd. Dessutom är den så liten och lätt att den går ner i vilken ficka som helst, eller kan hänga runt halsen utan att vara i vägen. Det jag märkte under jakten var att ljusinsläppet inte är så bra efter skymning. Börjar det bli mörkt så kan du räkna med att mätningen är svårare att genomföra. Däremot är mätningen är blixtsnabb och helt ljudlös. Mellan 5 upp till 800 meter med noggrannhet på 1 meter +/- kan den göra.


Du ser den lilla formfaktorn. Här med en Focus Outdoor 10x42


Optiken är bra. Inte mer än så, men det är inte syftet heller. Du ser tydligt och 6 gångers förstoring. Stort plus för hur enkel den är att justera för glasögonbärare! Det som skiljer denna från billigare avståndsmätare från Focus är olika mätlägen.

  • Standardläge: Det visade avståndet gäller den raka siktlinjen till objektet.

  • Golf/Pin sökläge Skannar av området du tittar på och ger information om avståndet till närmaste objekt. Till exempel en golfflagga eller ett rådjur ute på fältet.

  • Avståndsmätning i regn/dimma: Skickar ut en starkare signal som passerar igenom och ger noggrannhet. I dimläge klarar avståndsmätaren avstånd mellan 25 och 800 m. Minsta avstånd för att säkerställa noggrannheten är 25 m.

  • Hastighetsmätningar: Mäter hur snabbt ett föremål rör sig. Maxhastighet 300 km/h.

  • Avstånd kalibrerat för lutning: Visar det beräknade avståndet i en lutning. Utmärkt för skott uppför och nedför.

  • Mätning av horisontellt avstånd: Beräknar det horisontella avståndet till objektet och vinkeln. Underlättar när man siktar nedför. Displayen visar avståndet och vinkeln växelvis.

  • Höjdmätning: Sikta mot basen av ett föremål, t.ex. ett träd eller en byggnad, och sedan mot toppen. Displayen visar nu dess höjd.

Plus och minus

Focus In Sight Range Finder PRO800m

+ Väldigt lätt

+ Snabb mätning

+ Prisvärd

+ Lång garantitid (5 år)

+ Vädertålig


- Väskan känns billig

- Liten lins vilket innebär dåligt prestanda i svagt ljus

- Hade ev. önskat roligare design.


Sammanfattningsvis måste jag säga att avståndsmätaren imponerar på mig. Den är riktigt bra för priset och är en produkt jag hade haft svårt att leva utan framöver. De olika lägerna säkerställer exakt mätning för olika skytte och jaktformer. Väl värt ett köp.

370 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

תגובות


bottom of page