top of page

Nu startar bockjakten!

Uppdaterat: 12 apr. 202316 Augusti 2022

Äntligen är jaktsäsongen igång och månader av längtan är över. Den 16/8 startar bockjakten (hornbärande handjur) och vi på Jakt är Jakt vill förstås att du ska komma så väl förberedd som möjligt. Ett sätt att förbereda sig på är att spana in Pierre när han förra året gav sig ut på jakt efter en bock!
Vad mer ska jag tänka på då? Nedan följer några bra tips att ta med dig inför bockpremiären.


Jaktkort

Du sa ju att du skulle lösa det där kortet i god tid den här säsongen - men gjorde du verkligen det? Som vanligt betalar du via jägarregistret som ett bevis på att du betalat viltvårdsavgiften. Kortet ska förstås alltid vara med när du jagar.


Vapenvård

Unna dig själv en stund i ensamhet och se till att dina favoritvapen är omskötta och välvårdade. Lite olja och fett på rätt ställen brukar göra susen. Kolla gärna Filips kurs i hur du går igenom ditt vapen på bästa sätt.

Inskjutning

Några välplacerade skott och några garv med gänget på skytteklubben har ingen mått dåligt av. Ring polaren och slå följe.

Kläder

Blev det mycket mat i sommar? Kanske läge att se över att du har kläder som passar. Alternativt ge dig ut i spåret ett par vändor - jackor krymper sällan i garderoben. När allt väl är på plats är det dags att fokusera på själva jakten. Och som alltid är bra förberedelser den bästa vägen till lyckat resultat. Så för att uppnå bästa förutsättningar följer här några bra ”tänk på”-grunder för bockjakten.
Är du ny jägare eller kanske bara

aldrig testat på smygjakt? Då har vi den perfekta kursen för dig! Häng med Jompen när han går igenom alla prylar han tar med på smygjakten samt vad man bör tänka på generellt.
Planering

Även om du själv tycker att du luktar hallon är det inte säkert att bocken håller med. Se därför till att placera dig i rätt riktning för vart din egen vittring hamnar, dvs försök att ha vinden i ansiktet.


Prylar

Har du packat alla prylar du behöver? Ska du sitta på pass eller smyga runt? Eller kanske en kombination av båda? Oavsett så är tålamod det kanske viktigaste ledordet. Stressa inte - du har inte väntat i månader för att stöka av en av de roligaste aktiviteterna som finns. Tänk på att inte sticka ut från terrängen, råbocken är hyfsat vass på att reagera på saker som sticker ut från den normala naturmiljön. Välj därför att ta skydd vid en gran eller liknande när du spanar med kikare. Använd även handskar och någon fräsig färg att dölja ansiktet med, annars är risken att du blir röjd innan du hinner säga skitjakt. Har du laddat dina ficklampor? Om mörkret hinner krypa sig på och du blir tvungen att göra ett eftersök så är det viktigt att du är förberedd på detta.Middagen

Rådjur är ett väldigt mört och fint vilt varför du vid en lyckad jakt har ett par kilon av härlig middagsmat att se framemot. Spana gärna in våra bästa tips på hur du tillagar tidernas godaste viltmat på viltet du skjutit.
Skitjakt på dig!

397 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page