top of page

Introduktion till Smygjakt

5Q.webp

Nivå: 

Kategori:

Jakt

Med fokus på dig som nybliven jägare kommer här en kurs om smygjakt och allt du bör tänka på för en lyckad dag i skogen. Trots detta kan även du som van jägare snappa upp värdefulla tips och trix i den här kursen.

Kursledare: 

Jompen

Antal delar:

5

Total längd:

19:00

1. Utrustning

1. Utrustning

2. Klädsel

3. Planering och väder

4. Jakten

5. Skottet


Checklista-smygjakt
.pdf
Download PDF

SMYGJAKT Smygjakten ligger oerhört många svenska jägare varmt om hjärtat. Det finns något mycket enkelt och rent i att ensam få smyga sig nära sitt byte för ett säkert skott. Man har samtidigt möjlighet att vara oerhört selektiv i sin avskjutning och det gör att man med smygjakt kan förvalta sina viltstammar på ett effektivt sätt. Men för att bli en riktigt duktig smygjägare så krävs det både mycket träning och rätt utrustning. Så, här kommer en guide för dig som vill ta din smygjakt till nästa nivå.

Tips för att bli en bättre smygjägare.

 • Känn dina marker väl så att du vet vart viltet gillar att uppehålla sig. Ta ett par dagar utan bössa och smyg runt under sommaren så har du bra koll inför säsongen.

 • Låt det ta den tid det tar. Stressa aldrig dina ansmygningar utan var lugn och fokusera på att vara tyst när du smyger på de heta ställena.

 • Lär känna det vilt du ska jaga. Hur uppträder en stressad dovhjort? Vad brukar en nyfiken bock som anar något i buskarna göra? Och hur länge sitter egentligen en tjäder som börjar ana något i son grantopp. Alla de här frågorna och många hundra situationer till måste man verkligen lära sig om man ska bli ett riktigt proffs.

 • Tänk på att vinden kan vara dina bästa och även sämsta vän. Gå alltid emot vinden, det är ofta värt att ta en omväg för att det ska bli rätt.

 • Skjut rätt djur

 • Lär känna dina begränsningar i skyttet. På drevjakterna är det ofta farten på viltet som ställer till det och på smygjakterna är det ofta avståndet som har varit för styvt när det uppkommer ett dålig skott. På hur långt håll är du verkligen 100 % på att placera kulan rätt under press? Den frågan måste du kunna besvara och det du inte har i skyttet får du ha i benen, för det går alltid att smyga lite närmare.


Tips på utrustning för din smygjakt.

 • Ett skjutstöd gör att du blir farlig på säkert dubbla distansen. Köp något riktigt bra och träna sedan med det. Vi kan inte nog poängtera hur viktigt skjutstöd är vid smygjakt.

 • En bra kikare är guld värd vid smygjakt. Att vifta med bössan varje gång man vill dubbelkolla att den där stubben inte är en räv är värdelöst. Tänk på att den ska vara ljusstark och ha bra förstoring men samtidigt så måste du känna att den är tillräckligt smidig för annars kommer du aldrig bära med dig den. Hellre en lite mindre kikare som du har med dig än en stor kikare som ligger kvar hemma.

 • Ett par bra kängor som både är sköna och vattentäta men samtidigt andas.

 • Tysta, lätta och smidiga kläder som du rör dig bra i. Gärna camouflerade, särskilt om du ska jaga några av de mer skarpögda viltslagen som exempelvis kronviltet.

 • En väl inskjuten bössa med ett ljusstarkt kikarsikte. Du vill inte missa möjligheten på drömgalten som kanske kommer i det allra sista ljuset.

 • Känner du dig lite osäker på avstånden så är en avståndsmätare guld värd.


Bli premium för att se hela kursen

Premium men kan inte se kursen? Testa att ladda om sidan

Fler liknande kurser

bottom of page