Älgwallenbergare med brynt smör, trattkantareller och ärtor lingon
Recept för 4 portioner
600 g Älgfärs
2 tsk Salt
1 st Äggula
1 st Helt ägg
2,5 dl Grädde
Muskot, timjan, enbär, rosmarin
Panko eller ströbröd till panering
200 g Smör
4 nävar Trattkantareller
200 g Ärtor
1 dl Rårörda Lingon
Wallenbergaren:
Se till att köttfärs, ägg och grädde är kylskåpskallt. Detta går bra att göra i en bunke eller i en hushållsassistent/snabbhack. Använder man en matberedare får man en ännu slätare wallenbergare.
Börja med att jobba in salt och kryddor i färsen tills färsen binder och börjar bli limmig. Tillsätt ägg och jobba med att bearbeta in dem ordentligt. Tillsätt grädden i en tunn stråle under omröring.
Häll ut panko eller ströbröd på en plåt eller skärbräda. Klicka upp wallenbergarsmeten i lämpig storlek. Strö på mer panko eller ströbröd. Stek Wallenbergarna på låg värme ca 5 minuter på vardera sida med mycket smör så ytan blir krispig och kärntemperaturen när minst 65 grader. Gör man stora wallenbergare kan det vara en god idé att steka dem tills de fått fin färg i stekpannan och därefter köra klart dem i en ugn.
Smörstek svampen, salta. Värm upp ärtorna med en klick smör, salta. Servera!