top of page


Glacerad vildsvinssida med apelsin, ingefära och rostade rotfrukter med rosmarin 

 

Recept för 4 portioner 

 

800 g/1 kg  Grissida /Grissida med ben 

50 g Salt 

1 st Apelsin 

2 msk Riven Ingefära 

2 msk Houng 

2 msk Sweet chilisås 

4 st Morötter   

4 st Palsternacka 

2 kvistar Rosmarin 

 

Förberedelser några dagar innan: Rimma grissidan genom att låta den bada i saltlake några dagar. Önskvärt är en salthalt på 5%. Dvs. 50 g salt på 1 liter vätska. 

Det går såklart att ”bara salta” grissidan men det blir inte lika fantastiskt som när man låter saltet krypa in i köttet över tid. 

Baka köttbiten i ugn. Har du gott om tid på dig rekommenderar jag 85 grader i ca 12 timmar. Har man mindre tid på sig går det bra med ca 12 grader i 3-4 timmar. Testa om köttbiten är klar genom att trycka in en matkniv igenom köttet. Köttet är klart när det går att trycka en kniv rakt igenom hela sidan utan att man upplever att köttet ger något motstånd.  

Kyl ner köttbiten. 

Glacen: Riv skalet och pressa ur saften från 1 apelsin. Tillsätt honung, ingefära och sweet chilisås. Koka ihop tills den börjar tjockna. Dra glacen åt sidan. 

Rotfrukterna: Värm ugnen till 200 grader. Skär i lämpliga bitar. Olja in dem, riv ner rosmarinkvistarna, salta och peppra. Blanda ordentligt, lägg dem på plåt med bakplåtspapper och Rosta i ugnen ca 25 minuter tills de har fått fin färg och blivit tillagade, mjuka och söta. 

Skär upp grissidan och låt även den följa med i ugnen ca 15 minuter. 

När grissidan börjar bli knaprig och har tappat en del fett, plocka ut den och pensla den mer rikligt med glace och rosta ytterligare 10 minuter. Pensla eventuellt med ännu mer glace och servera tillsammans med rotfrukterna. Servera eventuellt med en klick creme fraiche eller turkisk yoghurt! 

Andra recept från samma kock

bottom of page