Råraka med forellrom, gravad citron, gräddfil och dill
Förrätt till 4 portioner eller huvudrätt för 2
8-12 st Medelstora potatisar (gärna mjölig)
1 dl Gräddfil
100 g Forellrom
1 st Sticklök
1 kvist Dill
150 g Smör
Svartpeppar, Salt
1 st Gravad Citron (1 st citron och 1 näve salt)
Börja med att häng gräddfilen! Lägg gräddfilen i ett kaffefilter så överflödig vätska får rinna bort. Detta gör gräddfilen hårdare, krämigare och godare att äta till en råraka.
Riv potatisarna grovt på ett rivjärn, och salta rikligt. Låt dra en stund, och krama sen ur vätskan. Stek i olja och smör så den blir krispig på undersidan. Mata på med lite mer smör eftersom. Vänd och stek krispig på undersidan.
Lägg upp tallrik och dekorera med forellrom, skivad gravad citron, dill, hackad sticklök, dill och svartpeppar.
Gravade citroner
Halvera citroner, och salta med drygt en näve salt per citron. Lägg i en sluten glasburk. Låt stå i rumstemperatur ca 1 månad. Har du ingen gravad citron går det utmärkt att servera en citronklyfta. Dock bör man undvika att äta skalet då.