top of page


Recept för 4 personer


Ingredienser

  • 4 st Hjortlägg

  • 4 liter vatten

  • 200 g Havssalt eller Nitritsalt

  • 2 msk Grillgrydda / Grillrubb

  • Ca 1 l Ankfett och/eller olja

  • Färska örter och vitlökar

  • 2 dl Rapsolja

  • Några blad Ramslök

  • 1 msk Dijonsenap

  • 2 st Äggulor

  • 1 st Citron (Saft och zest)

  • 1 msk Äppelcidervinäger

  • Salt

  • 100 g Hasselnötter

  • 1 st Rödlök

  • 2 msk Äppelcidervinäger

  • 500 g Grön sparris

  • 500 g Morötter på knippe

  • 4 st Vårlökar / Lök på knippe

Tillagning

  1. Rimma hjortläggen minst 24 timmar innan. Vispa ihop salt och vatten tills saltet löst sig. Lägg i läggen, läggen kan ligga länge. 1 dygn till 1 vecka är att rekommendera.

  2. Krydda och grilla de rimmade läggen tills de fått ordentlig färg och smak.

  3. Lägg upp dem i en så liten form som bara möjligt och täck med fett. På så vis går det åt minimalt med fett. Stoppa ner smaksättare såsom örter och vitlök.

  4. Ställ in ugnsformen i ugnen på ca 125 grader i 3 timmar.

  5. Ramslöksaioli: Mixa ramslök och olja i en blender till en knallgrön och slät olja.

  6. Mixa äggula, senap, vinäger, citron och salt men förslagsvis en stavmixer. Häll försilktigt i ramslöksoljan under mixning. Smaka av med ev mer salt och citron. Ramlöksaiolin ska vara syrlig och frisk!

  7. Snabbsyrad lök: Tärna rödlöken och lägg i vinägern. Rör om och låt stå.

  8. Koka Hasselnötterna salt och lite vatten tills vattnet kokat bort. Rostad därefter i ugn eller i panna till gyllenbruna.

  9. Innan det närmar sig servering, kontrollera att hjortläggen är färdigkonfiterade genom att försiktigt med en gaffel kolla om köttet släpper från benet utan motstånd.

  10. Olja primörerna lite lätt innan grillning. Grilla och salta primörerna tills de är färdiga. Tiden för detta är omöjlig att säga, Det beror på råvara och värmen på grillen. Sparris går snabbt och är viktiga att inte grilla för länge. Har man grövre sparrisar eller morötter gör man bäst i att koka dem lätt i saltvatten innan.

  11. Servera primörerna med ramslöksaiolin. Lyft upp hjortläggen direkt från konfitfettet direkt på serveringsfatet eller tallriken. Garnera med syrad lök, hasselnötterna och krasse.



Rekommenderade drycker: Pasión Monastrell Garnacha och Monteros Cava

Andra recept från samma kock

Wallenbergare på älg

Wallenbergare på älg

Wow! Det här måste du testa.

Daniel Tottie

Tillagning: 60 min

Toast Roslagen – Räkor, rökt lax, prästost, dill, citron på brödkrutonger

Toast Roslagen – Räkor, rökt lax, prästost, dill, citron på brödkrutonger

En godare toast skagen helt enkelt.

Daniel Tottie

Tillagning: 30 min

Asiatisk Wrap på Vildsvin

Asiatisk Wrap på Vildsvin

Wrap på vildsvin med asiatiska smaker. Ett måste att testa på där hemma!

Daniel Tottie

Tillagning: 45 min

Vildsvinsmacka

Vildsvinsmacka

Totties Jägarmacka

Daniel Tottie

Tillagning: 30 min

Sotad Tartar på hjort med kaffe, soya, lingon, svamp och krasse

Sotad Tartar på hjort med kaffe, soya, lingon, svamp och krasse

Grym som liten förrätt. Ännu bättre som huvudrätt!

Daniel Tottie

Tillagning: 40 min

Råraka med forellrom, gravad citron, gräddfil och dill

Råraka med forellrom, gravad citron, gräddfil och dill

Råraka - perfekt både som förrätt eller huvudrätt

Daniel Tottie

Tillagning: 35 min

Älg i Dill

Älg i Dill

Älg i dill är en underskattad rätt som går utmärkt att laga utomhus och passar perfekt nu till vintern!

Daniel Tottie

Tillagning: 3 tim

Yakiniku med Dovhjort

Yakiniku med Dovhjort

Yakiniku på viltkött kanske du aldrig testat förut. En god rätt som blir ännu bättre!

Daniel Tottie

Tillagning: 30 min

bottom of page