Recept för 4 personer


Ingredienser

  • 1 vildsvinssida ca 800 gram

  • 1 msk salt (ev. nitritsalt)

  • Ca 20 vitlökslyftor

  • 2 dl matolja/rapsolja

  • 100 gram färskost

  • 1 citron, zest och saft

  • 4 spetspaprikor

  • 1 zucchini

  • 2 gula paprikor

  • 4 knipplökar

  • 200 gram Fetaost

  • 1 msk ”Sambal Lemon” från Totties Mat

  • 0,5 dl olivolja

  • 1 citron, zest och saft


Tillagning

  1. Börja med att rosta all vitlök genom att koka den kraftigt i oljan tills den blivit mjuk och gyllenbrun.

  2. Häll bort hälften av oljan och spar denna som grillolja.

  3. Mixa vitlökarna med resterande olja till en puré.

  4. Putsa till din vildsvinssida så den blir så jämn som möjligt och kontrollera att allt brosk från revbenen är borta.

  5. Salta vildsvinssidan. Önskar man en mer rosaröd färg som många upplever som mer aptitligt så rekommenderas nitritsalt eller en blandning av nitrit och vanligt salt.

  6. Bred på hälften av den rostade vitlökspurén som fyllning.

  7. Rulla ihop sidan. Försök se i vilken riktning köttfibrerna går. Målet är att rulla sidan åt motsatt riktning. Så man skär av fibrerna när man så småningom skivar upp porchettan. bind ihop porchettan tajt med köttsnöre. Detta kan med fördel göras dagen innan. På så vis tränger saltet in och gör att köttet får en jämnare sälta och färg.

  8. Baka i ugnen tills porchettan är helt mör. (ca 2-3 timmar i 125 grader.) Kontrollera genom att sticka igenom en gaffel eller sticka. En gaffel ska enkelt glida in utan att möta motstånd.

  9. Låt porchettan svalna.

  10. Blanda resterande vitlökspure med färskost, citronzest och saft samt smaka upp med salt.

  11. Blanda i ordning dressing till salladen med sambal citron och olivolja.

  12. Har du inte tillgång till Sambal Lemon, som är en fermenterad sambal med saltlagrade citroner så går det att ersätta med sambal och citron.

  13. Skär grönsaker, olja in dem med den rostade vitlöksoljan, salta rikligt.

  14. Grilla grönsakerna på ena sidan tills de fått fin färg. Vänd. Lägg på fetaost. Grilla ett tag till. Lägg upp i form eller på tallrik.

  15. Skiva upp porchettan och grilla på den så den får fin färg och blir krispig.


Rekommenderat vin: Mouton Cadet


Andra recept från samma kock