top of page


Grillad vildren på en bädd av smörstekt spetskål, friterad skocka serveras med grillad potatis och rödvins&portvinssås



C.a 600 gram kalvinnanlår av ren (hjort fungerar lika bra).

1 spetskålshuvud

100 gram smör

Frityrolja eller motsvarande olja att fritera i

4 st jordärtskockor

2 msk neutral olja

8 st fasta potatisar

1 bit rotselleri

1 stor morot

1 gul lök

1 paket bacon/pancetta

2 msk tomatpure

1 lagerblad

2 msk kalv/oxfond

1 flaska rödvin

2 dl portvin

Timjan'

Salt

peppar


  1. Skala och skär ned rotselleri, morot och gullök i lagom bitar och fräs på mellanhög värme i olja.

  2. Tillsätt bacon/pancetta och stek ett par minuter..

  3. Tillsättt tomatpure och blanda runt och fräs någon minut.

  4. Slå på vin , portvin, fond och lägg i lagerblad.

  5. Låt reducera ned till hälften, sila och blanka ev av med smör.

  6. Hyvla/skär tunna skivor av jordärtskocka och fritera i frityrolja på 180 grader till gyllenbrun färg.

  7. Koka potatisen nästan klar, gaffelmosa den till ”puckar”.

  8. Salta köttet och stek /ungsbaka till önskad temperatur.

  9. VIKTIGT- När köttet är klart ska det vila minst 15 min.

  10. Medans köttet vilar så smörsteks den strimlade spetskålen och potatis penslas med olja och grillas färdig på grillen.

  11. Tranchera köttet, lägg upp på en bädd av spetskål , toppa med jordärtsskocka och en kvist timjan.

  12. Servera med potatisen och eventuellt mer sås.


Vintips: Bodega Rodas Sela art nr 72361


https://www.systembolaget.se/produkt/vin/sela-7236101/


Andra recept från samma kock

bottom of page