Sveriges skogar möter en italiensk salsa
Recept för 4 personer
600 g Hjortrostbiff, eller liknande
Salt och peppar
50 g persilja
50 g Ruccola
4 st vitlöksklyftor
2 st Färsk jalapeno
50 g kapris
50 g sardeller i olja
2 msk dijonsenap
2 msk Sherryvinäger
1 st Citron
1 dl olivolja
1 knippe coctailtomat
Tänd en brasa!
Preppa köttet: Putsa bort eventuella hinnor och senor från köttet. Salta och peppra köttet.
Finhacka örterna och vitlöken, riv citronskal och pressa ur saften ur citronen. Finhacka även jalapeno, kapris och sardeller. Det går såklart också att mala eller mixa alla ingredienser till Salsa Verden. Tänk på att det kan vara svårt att få runt en så här matig sås i en blender så en matberedare eller stavmixer är att föredra.
Smaka av såsen med eventuellt mer salt, men var försiktig då både kaprisen och sardellerna är mycket salta. Vill du ha salsan syrligare och friskare går det utmärkt att dubbla mängden citronsaft.
Grilla Rostbiffen på hög temperatur och ge den mycket färg och karaktär. Flytta den därefter till ett lite svalare ställe på grillen så den kan smyga sig klar. En bra kärntemperatur på rostbiffen är 56-60 grader. Serverar du istället en filé eller ytterfilé kan man ligga något lägre 52-56 grader. Låt köttet vila!
Grilla tomaterna tills skalet börjar spricka och de fått färg. Ringla över lite olivolja och havssalt.
Skiva upp köttet, servera med salsan, tomaterna och gärna lite nybakt eller grillat bröd!