top of page


Varmrätt för 4 personer


Ingredienser

  • 600 g Dovhjortsinnanlår

  • 1 st Rotselleri

  • 2 st Morötter

  • 2 st Rödlökar

  • 1 näve Kantareller eller annan svamp

  • 1 dl 1-1-1-lag (Vinäger, socker, vatten)

  • 200 g smör

  • 200 g Hasselnötter

  • Krasse och örter


Vintips! Teillery


Tillagning

  1. Tänd en brasa med riktig ved. Låt det bli en ordentlig glöd.

  2. Salta hjorten rikligt. Låt stå några minuter och torka ytan på köttet torr.

  3. Lägg hjorten direkt i glöden.

  4. Lägg även Rotsellerin, lökarna och morötterna direkt i glöden.

  5. Efter ca 5 minuter har hjorten fått fin färg har den också tagit ordentlig smak i glöden. Lyft då upp hjorten och lägg den bredvid brasan på ett ställe som är ca 50-60 grader. Där får den vila tills kärntemperaturen kommer upp i ca 50 grader.

  6. Morötterna och lökarna kan plockas upp efter ca 15 minuter medans rotsellerin behöver ca 30 minuter (lite beroende på storlek.) Kolla gärna temperaturen eller stick en kniv genom rotsellerin innan. Den ska börja bli mjuk.

  7. Under tiden: Bryn smöret ordentligt genom att koka i en kastrull eller stekpanna. När smöret börjar ta färg lägger du i hasselnötterna och kokar dem i smöret tills även de är gyllenbruna.

  8. Stek svampen: Häll på 1-1-1-lagen. Dra bort från spisen. Picklad svamp går att göra långt i förväg och har en fantastisk hållbarhet.

  9. Skrapa av den värsta glöden och askan från ytan av rotfrukterna. Klyv lökarna och ”ploppa” ut innanmätet. Skiva upp rotsellerin, morötterna och hjorten. Salta rikligt, framförallt på rotfrukterna som inte fått något salt alls tidigare.

  10. Lägg upp maten fint och skopa över ordentligt med brynt smör, nötter och den picklade svampen. Garnera gärna med smörgåskrasse och örter.

Andra recept från samma kock

bottom of page