top of page


Calzone med vildsvinskinka


Ricotta

Mozzarella

Rökt vildsvinsskinka

Tomatsås/pizzasås

Pecorino

Basilika

Svartpeppar

Mjöl

Pizzadeg 


Detta recept utgår från att du har en färdig pizzadeg. Har du inte tid eller lust att baka en egen kan du köpa från en pizzeria eller din livsmedelsbutik. Såhär gör du en napolitansk vildsvins-calzone. 


Börja med att knåda degen. Använd en del mjöl för att den inte ska fastna. När degen är tunn börjar du med fyllningen. Eftersom den kommer vikas ihop så lägger du fyllningen på ena sidan. Börja med ett lager ricotta som du sprider ut med en sked. Därefter mozzarella. Sedan på med vildsvin. Här kan du välja någon rökt skinka, eller i det här fallet så hade jag en bit rökt vildsvinskarre över som fick bli topping. Riv lite peppar över, därefter viker du ihop pizzan och trycker så kanterna fäster i varandra. Av värmen så kommer pizzan svälla ordentligt och du vill inte att den växer för mycket. Gör därav tre små hål i ovansidan där varmluft kan flöda ur. 


Nu när pizzan är ihopvikt så kommer du till nästa moment. På en napolitansk calzone så har man tomatsåsen ovanpå pizzan, efter den är vikt. Så sprid ut det jämt. Riv därefter pecorino och lägg på några blad basilika. Lägg därefter in den i pizzaugnen. Har du inte någon pizzaugn så går det också bra i vanlig ugn. Men använd gärna en pizzasten om möjligt. Väldigt hög värme och låt isåfall pizzastenen ligga i, annars samma princip med en ugnsplåt. Detta för att undersidan på degen ska bli tillagad och få en fin yta. 


Efter en dryg minut i pizzaugnen är pizzan klar och tas då ut. Nu kan du riva lite mer pecorino över och fler basilikablad. Häll upp lite Pizza Wine och avnjut i sommarvärmen.  


Dryckestips: Pizza WineAndra recept från samma kock

bottom of page