
Skogslunch: Älg i dill; ”one pot only”
1 kg Älgkött (Fransyska, bog, lägg rulle eller ytterlår)
Buljongen som blir när man kokar köttet
400 g Kokt potatis
200 g Morot
200 g Purjolök
2 dl Vispgrädde,
0,5 dl Ättika
2 msk Socker
Salt
1 st Citron
1 msk Riven Pepparrot
Redning
Massa Dill
FÖRBERDELSER HEMMA
Börja med att rensa frysen; plocka fram allt du vill bli av med. Det kan vara en stackars
frysskadad bog från älgjakten för 3 år sedan? Eller en dovhjortsfransyska som du inte har
någon aning om vad du ska göra med? Tina köttet.
Lägg ner allt kött i en kastrull med kallt vatten. Stormkoka i 10 minuter. Detta avkok kommer
bli skummigt och grumligt, häll bort det och spola av köttbitarna i kallt vatten.
Häll på nytt kallt vatten på köttet, rikligt med salt och lägg i ett par lökar och några korn
kryddpeppar. Har du köpt hel dill kan du ta dillsjälkarna och koka med här, det ger en god
smak. Låt sjuda i ca 3 timmar tills allt kött är väldigt mört och nästan håller på att gå sönder.
Lyft upp köttet och kyl ner det. Sila av buljongen. Tärna upp köttet i lämpliga bitar när det är
kallt.
Koka potatisen, kyl ner och skär ner i lämpliga bitar.
UTE I SKOGENTänd en brasa och ställ på en kastrull. Koka upp buljongen, grädden och lägg i morötter och
purjo, låt koka 5 minuter. Ättika, socker, salt, citronskal och pepparrot.
Man vill ha ca 5 dl gryta per person så man bör sikta på att ha ca 3 dl sås per person. Tillsätt
lite mer vatten vid behov. Tillsätt lite redning till önskad konsistens. Det ska vara en lätt
krämig soppa/gryta och inte en tjock sås.
Smaka av noga. Smaken är lite individuell. Känns den för söt? Tillsätt lite mer ättika. Känns
den för syrlig? Tillsätt mer socker? Kanske behövs mer salt?
När såsen är perfekt. Tillsätt köttet och potatisen och ge grytan ett uppkok till. Tillsätt Dill och
servera!