top of page

Bästa jaktminnet är min första älg!


Jenny Hedman är Uppsalajägaren som haft jakten i sitt liv redan som liten. För fyra år sedan tog hon jägarexamen och sedan dess har det mesta kretsat kring jakt i allmänhet och eftersök i synnerhet.


- Pappa har alltid jagat hela min uppväxt, jag har hängt med honom ut så mycket jag kunnat när jag varit liten, blev väldigt intresserad snabbt av jakt och hur man tar tillvara på viltet, det var då ingen tvivel om att jag skulle ta jägarexamen, vilket jag gjorde 2018 och sen dess har mitt intresse växt ännu mer inom jakt och eftersök.


Hur gick till när du sköt ditt första vilt?

- Jag och pappa var ute en fin augustikväll efter höstbock, vi satt i en liten skogsdunge bakom en sten och när det började skymma och solen går ner så kliver det ut en riktigt fin och jämn 6 taggare som jag fick äran att skjuta , visade sig sen att den bocken även nådde upp till bronsmedalj så det var lite extra kul att få fälla en sån fin bock som första vilt!


- Bästa jaktminnet är definitivt min första älg! En fin och ljus oktobermorgon när solen precis stigit upp tar jämthunden i jaktlaget upp en älg och då kommer det en älgkviga på 60 meter ifrån mig i fullt löp, tog skottet i tredje och sista skjutgatan och de satt precis där det skulle, knall och fall. Dagen efter skjuter min pappa tjuren vi hade på tilldelning så det blev minst sagt en minnesvärd jakthelg!😍


Hur skulle du själv vilja beskriva dig som jägare?

- Väldigt intresserad och driven, framåt och engagerad. Vill lära mig nya saker och lyssnar gärna på andra. Glad och positiv tycker jag att jag är också!


- Andra ser mig som en glad, snäll, engagerad, målmedveten och positiv person som gärna hjälper till och inte backar när det är något att ta tag i, villig att lära och lyssna på andra, nyfiken och extremt intresserad av framförallt klövviltsjakt, åtelfix, viltvård, samt stort intresse för jakt/eftersökshundar.


Intresset för eftersök började med ett dåligt skott

- Intresset för eftersök har växt fram mer och mer och det är verkligen något jag brinner för och vill lära mig så mycket mer om! Det började med att jag sköt ett dåligt skott på en bock som jag bensköt för 2 år sedan som vi aldrig hittade, tog dit två olika eftersöksekipage, ett ekipage på kvällen när det hade hänt och ett ekipage på morgonen efter men vi fick tyvärr bryta då vi inte hittade bocken efter mycket lång spårning. Då tändes gnistan och tankarna att skaffa en egen eftersökshund. Vilket jag gjorde året efter, en bayrare blev det!


Hunden heter Harbackens Le Colt men kallas för Colt, är nu ett år och två månader. Han blev nyss svensk viltspårchampion och nu är planen att satsa på elitspår så han kan bli jaktchampion och därefter börja med skarpa sök på skadat vilt inom jakten och också trafik.


Hur mycket tränar ni?

- Vi tränar ca två spår i veckan och har gjort det sen start nästan, träning ger färdighet och såklart måste hunden tycka att det är kul och bli motiverad till att fortsätta spåra. Han är bra på att spåra och ha nosen i backen, lätt att läsa av i spår då han lyfter nosen och börjar vinda när han är fel, då brukar han slå en ring och gå tillbaka och hitta spåret igen. Han är väldigt följsam och lyhörd och vill alltid vara en till lags. Sen är han mindre bra på att förstå att man inte kan hälsa på alla människor eller hundar man möter då han är väldigt glad och framåt.


En perfekt jaktdag sker i oktober

- En perfekt jaktdag är när det är oktober, fin morgon och solen går upp sakta, man tar sig ut till passet och får höra på hundskall, pulsen går upp när det kommer närmare mot dig du får skjuta något fint vilt och det blir knall och fall. Sen samling med jaktlaget och korvgrillning sen kör man vidare med andra såten för att sen avsluta i slaktboden med fika med jaktgubbarna.👏


- Det bästa är gemenskapen inom jaktlaget, bara kunna komma ut själv och pyrscha och bara kunna sitta och kolla på hur viltet beter sig. Friheten, lugnet, adrenalinet och spänningen.


Om du får välja vilt att laga eller äta, vad blir det då?

- Kronhjort är det absolut bästa köttet enligt mig! Grillad kronhjortsryggbiff med potatisgratäng och grillade grönsaker😉


Finns det någon drömjakt du längtar efter?

- Drömjakt det skulle ju vara att få möjlighet att jaga björn eller stora fina älgar uppe i norr! Vilken häftig upplevelse!🤩 Annars skulle det vara häftigt att uppleva jakt på kronhjort under brunsten i Polen!


Till sist, har något tips till någon som precis ska eller har börjat jaga?

- Ta din tid, respektera viltet och studera viltet mycket ute i skogen och ta säkra skott.


Bio

Namn: Jenny Hedman

Ålder: 24 år

Ort: Uppsala

Antal år som jägare: 4 år

Jagar helst: klövvilt

Hund: Bayersk viltspårhund


Gear

Favoritvapen: Tikka T3x lite

Ammunition: Sako hammerhead och Norma tipstrike silencer

Sikte: Vertical 2-12x50 IR


Följ Jenny och Colt på Instagram!

@jennysjakt_eftersokbottom of page