Åteljakt – guide till åteljaktens viktigaste produkter och bästa tips
- Jakt Är Jakt
- för 1 dag sedan
- 4 min läsning
Åteljakt efter vildsvin är en väldigt populär och spännande jaktform. Åteljakt kan även vara väldigt effektivt men för att lyckas krävs rätt utrustning, bra planering och kunskap om hur man bygger och underhåller en åtelplats. Här går vi igenom vad du behöver och vad du ska tänka på när du bygger och jagar på åtel.

Vad behöver man för att bygga en åtelplats?
För att anlägga en åtelplats som vildsvinen finner tillräckligt attraktiv och trygg för att regelbundet komma tillbaka till kräver en hel del planering. Det krävs även en del prylar. Nedan går vi igenom de viktigaste produkterna för att bygga en effektiv åtelplats.
1. Åtelkamera
En åtelkamera är oumbärlig vid åteljakt. Den hjälper dig avgöra när viltet är aktivt, hur ofta de besöker åtelplatsen och vilket viltsalg samt individer det rör sig om.
Moderna åtelkameror, som Nordic Gamekeeper Cloud Camera, skickar bilder direkt till mobilen via app. Du ser vad som händer i realtid – oavsett om du sitter hemma vid köksbordet eller redan är på väg ut i skogen. Den självkonfigurerar med SIM-kort och kräver ingen teknisk kunskap för att installera. Det är en kamera för dig som hellre jagar än pillar med menyer.
2. Foderautomat
En foderautomat sprider foder vid fasta tider, vilket snabbt skapar en vana hos viltet. Det finns flera olika foderautomater och spridare på marknaden men med FeedCon, Nordic Gamekeepers egen smarta styrmodul kan du ställa in tider och mängd direkt i mobilen via Nordic Gamekeepers app. Detta sparar många resor till jaktmarken för att kontrollera fodernivå eller justera tider för att matcha med solens upp- och nedgång mm.
För dig som har svårt att komma ut ofta rekommenderas en foderautomat med större volym, t.ex. 500L eller till och med 1000L. För dig som har nära till marken och har enkelt att komma åt din åtel brukar 125L eller 250L vara det rätta valet.
3. Åtelbelysning
Eftersom åteljakt som regel sker efter mörkrets inbrott kan någon form av åtelbelysning behövas. Nordic Gamekeepers gröna LED-lampa ger tillräckligt med ljus för ge säkra skottchanser, men är diskret nog för att inte skrämma viltet.
LED-lampan kan styras via Nordic Gamkeepers app eller via timer, vilket gör det väldigt enkelt att skapa ljusscheman efter viltets aktivitet eller tända ljuset när vildsvinen har "ätit fast sig" på åteln och du ska göra dig redo för att ta skott.
4. Mörkeroptik
För dig som jagar mycket åtel kan det vara värt att investera i digital eller termisk optik som låter dig se och jaga obehindrat även i totalt mörker. Digitala kikarsikten förstärker det naturliga ljuset vilket gör att du kan ta skott även i skymning och gryning. När det är becksvart ute behöver man förstärka ljuset med en IR-lampa, dessa brukar ingå vid köp av digitala sikten. Det andra alternativet är termisk optik. Termisk optik registrerar värmesignaler från djuren och är alltså helt oberoende av externa ljuskällor. Termisk optik är det bästa valet om man jagar när det är kolsvart ute men även om det är dimmigt eller snöigt. Det finns olika typer av termisk optik - handhållna enheter för att upptäcka vilt och kikarsikten. Inbitna nattjägare använder ofta dessa i kombination.

Placera åteln rätt
Att välja rätt plats för åteln är minst lika viktigt som utrustningen. Genom att välja en strategisk plats för din åtel kommer spara dig mycket tid och bidra till en effektivare och säkrare jakt. Du undviker också onödiga och seglivade grannfejder...
Undvik markgränser: Lägger du åteln för nära grannens marker riskerar du att skapa irritation då du potentiellt kommer locka in vilt från grannmarken.
Kulfång: Fullgott kulfång är ett måste vid all form av jakt och även så vid åteljakt. Placera din åtel och var du själv kommer sitta så att du alltid har kulfång.
Tänk på vindriktningen: Välj en plats där du kan närma dig åteln med rätt vind. Vildsvin känner din vittring långt innan du upptäcker dem.
Välj en plats du kan nå diskret: Försök placera din åtel så att du kan gå till och från ditt torn eller gömsle utan att gå över åteln. Då minimerar du risken att skrämma vilt som är ute tidigt men även att lägga din vittring på åteln.

Bästa tipsen för åteljakt
När din åtelplats är etablerad och du börjar få bilder i appen är det dags att börja planera dina första jaktpass. Här är några beprövade tips för att lyckas:
Håll koll på vinden - Vildsvin har ett väldigt välutvecklat luktsinne och sitter du fel i vind spelar det ingen roll hur dyrt värmesikte du har...
Kom tidigt och orka sitta kvar - Vildsvinen testar ofta vinden innan de går in på åteln och om du precis har klampat igenom åteln kan det störa. Satsa därför på att komma en stund innan det börjar hetta till och ta med dig lite fika och skönt sittunderlag eller stol så att du orkar. Ibland handlar det bara om att vänta ut dem.
Skapa rutin - Sprid inte foder slumpmässigt – jämnhet skapar trygghet för viltet och förutsägbarhet för dig.
Använd åtelkameran - Lägg tid på att titta igenom åtelkamerans bilder för att lära känna viltets rutiner och vilka grupper som rör sig på din åtel och vilka individer som kan vara lämpliga att skjuta.
Sammanfattning – så kommer du igång med åteljakten
För att anlägga en bra åtelplats och komma igång med din åteljakt behöver du:
En pålitlig åtelkamera
En driftsäker foderautomat
Belysning eller mörkeroptik
En genomtänkt placering
Ett strategiskt jakttänk
Placering av din åtel och planering av din jakt får du ordna själv - produkterna du behöver kan vi dock hjälpa dig med. Vi är återförsäljare av hela sortimentet från Nordic Gamekeeper – ett svenskt företag som är marknadsledare inom smart teknik för åteljakt. Deras produkter som Cloud Camera, FeedCon, foderautomater och tillbehör är utvecklade med jägaren i fokus: enkla att installera, lätta att använda och byggda för nordiska förhållanden.
Comments