top of page

Vad är trikiner och varför är det farligt?

Uppdaterat: 20 sep. 2022

Ska du ut på vildsvinsjakt gäller det att vara väl förberedd - inte bara med det rent jaktliga, utan även för om du skulle ha lyckan att fälla en gris. Och det kanske absolut viktigaste är det berömda trikintestet. Vad är egentligen trikiner och varför är det så innerligt viktigt att testa varje djur du fäller? Vi har svaren!


Du kanske har hört från nån att ”det är ju aldrig nåt vildsvin man fäller som har det”? Och så är det kanske, väldigt få grisar bär på trikiner. Men oavsett är det inte värt risken att chansa. Förutom att du enligt lag måste testa varje gris du ska äta eller sälja, är baksidan av att bli smittad väldigt tråkigt. Vi förklarar varför.Trikiner är i själva verket små rundmaskar som ligger inkapslade i djurets muskler. Om du äter ett infekterat och obehandlat kött utvecklas dessa i tarmkanalen till vuxna könsmogna maskar. Maskarna i sin tur producerar nya larver som borrar sig genom tarmväggen och sprids via blodet till musklerna. Där kapslas larverna in och kan vara smittsamma i årtionden innan de slutligen förkalkas och dör.


I Sverige är det vanligast med trikiner hos vildsvin men det är ju också för att det finns och skjuts så många varje år. Men man kan också hitta det hos andra vilda djur som björn, säl, varg, lodjur, räv och järv. Även vanliga tamgrisar kan bära på det, även om det är väldigt ovanligt.Får du i dig ett fåtal maskar är det oftast inga problem men en större mängd gör sig påmind efter 1-2 dygn. Symptomen är då buksmärtor, feber och illamående. Ungefär en vecka senare, i ett andra stadium, kan allergiska symtom uppkomma samt besvär som smärtande vätskeansamlingar, blödningar i ögats bindehinna och under naglarna samt långvarig och oregelbunden feber. Komplikationer på hjärta och nervsystem kan förekomma. I sällsynta fall kan sjukdomen leda till döden.


Trikiner dör av värme. Så är du osäker ska du tillaga vildsvin till minst 65 grader för att vara säker, om du grillar bör du sikta på minst 70 grader. Köttet ska vara genomstekt, färgen gråbrun och muskelfibrerna ska lätt falla isär.Men ta för vana att testa en liten bit av köttet innan du känner lugnet. Med hjälp av TrikinAppen är det smidigt och gratis att göra det, och du får svaret snabbt direkt i appen. Läs mer här!(Källa: Livsmedelsverket)


484 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

留言


bottom of page