top of page

Så filmar du jakt!

Det är -2 grader ute. Du sitter i ett torn bredvid en skytt på jakten. Du håller en kamera istället för bössa. Fingrarna är knappt användbara efter timmen som passerat i kylan. Plötsligt hörs ett högt knak inifrån skogen och inom en sekund kommer en stor galt springandes. Skytten lägger an, avsäkrar och viskar skott kommer. På den sekunden är din uppgift att inte bara lokalisera viltet utan också, rikta kameran, ställa in fokus, exponera bilden rätt, lyssna på ljudnivåerna och framför allt starta inspelning. Bössan smäller av, ibland decimeter ifrån dig, men djuret ska vara kvar i bild. Till skillnad från många andra filminspelningar kommer jaktsekvensen aldrig gå att återskapa. Att jaga är svårt. Att både jaga och samtidigt filma jakten är ännu svårare. Kanske därför det är så få som gör det? Men, vi vill att det ska finnas fler av er! Just därför delar vi härmed våra bästa tips i hur du gör bättre jaktfilm!


Teknik

Vi som livnär oss på jaktfilm har ganska avancerad utrustning men alla tips härefter kan du lika gärna använda mobilen till. Teknik är viktigt, men långt ifrån det viktigaste. Det vi föredrar är en kamera som är lätt, snabb, har bra batteritid och inbyggd optik (lins) med mycket zoom. Nackdelarna med en sådan typ av kamera är ofta att den inte är lika bra i mörker och lite sämre upplösning, alltså bildkvalité. Men det är vad som har visat sig fungera bäst för oss!


När det kommer till ljud är det ofta viktigare än man kan tro. Vi använder oss både en trådlös mikrofon och en mottagare på kameran, en så kallad "mygga". Det är bra om det ska pratas in i kameran då mikrofonen kan placeras nära munnen. Däremot är det mindre bra för att spela in bakgrundsljud, hundar som skäller, djur som knäcker grenar osv. För det brukar vi ofta använda en så kallad riktmick, det är en mikrofon som dels används som backup om myggans ljud inte blir bra men också för att fånga omgivningsljud bättre! Under hörselkåporna har vi alltid hörlurar som vi kan lyssna ljudnivåerna på i realtid. Det ger oss en bra förståelse för hur väl pratet hörs och om någonting måste ändras. Ibland kan radiostörningar påverka ljudet negativt, och då vill du inte märka det när du väl är hemma igen.


Glöm inte: Använder du dig utav en mygga, placera mikrofonen på ett plagg. Se till att skägg, kläder och radioutrustning inte skrapar emot och förstör ljudet. Placera heller inte mikrofonen på den sida skytten lägger an på. Sista tipset; kläm inte sladden i någon dragkedja, det kan bli dyrt och ännu värre - du kan bli utan ljud på jakten!

I jakttornet är det i regel alltid väldigt trångt. Än mer om ni är två personer som ska dela på utrymmet och samtidigt ha spelrum för att jaga effektivt. Pga. det begränsade utrymmet är det svårt att få in ett vanligt stativ, men ett tips kan vara ett enbensstativ. En rak pinne helt enkelt som avlastar vikten av kameran men hjälper enormt mycket med skottillfället för att stabilisera bilden.


Annan teknik vi använder är ibland GoPro och åtelkameror. GoPros är bra vid trånga passager när vi filmar med hundförare eller när vi placerar ut kameran där vi misstänker att djur kan passera under drevjakten.

Från filmen Doublé på vildsvin!




Dramaturgi

Dramaturgi handlar om hur en berättelse är uppbyggd. Nedan är några tips på hur du får en berättelse i jaktfilmen. Istället för att videon du gör börjar direkt på pass kan det vara fint att mjukstarta och med några få klipp svara på frågorna; Var är vi? Vem är där och varför?


Börja med en etableringsbild som visar var händelsen kommer äga rum. Det kan vara en drönarbild över området eller som i det här fallet; en siluettbild som visar ett jakttorn med solen som går upp i bakgrunden.



Efter etableringsbilden kan det vara en bra idé att ta en tagning när jägaren gör sig redo. Som här när Anders klättrar upp i tornet. Men det kan lika gärna vara en bild när jägaren laddar bössan, ställer en radion eller spanar över området.


Nu när både du och jägaren är på pass är det dags att snabbt berätta för tittaren vad dagens jakt går ut på och vad som är lovligt.





Om du har för avsikt att klippa ihop något av materialet så kan man aldrig få för mycket klippbilder. Så passa på att ta omgivningsbilder när jakten går lite trögt. Oavsett hur jakten gick så är det bra om du filmar sekvensen i bakvänd ordning när jägaren går ner på passet, vandrar ut från jaktmarken eller kanske kollar till viltet som ligger där i närheten. Sen kommer du troligtvis inte använda dig utav allt men det finns knappt något värre än att i klippningen sitta och ångra att du inte filmade en viss grej.


Tips

När du filmar jägaren är det fördelaktigt att ligga så utzoomad som möjligt, alltså i en vidvinkelbild. När du fått syn på ett djur vill vi att den syns tydligt, men tänk då på att inte ligga för inzoomad. Ju längre brännvidd (mer inzoomad) du är, desto svårare blir det att hålla kameran stilla.

I det här exemplet på räven så är det väldigt mycket tomrum runt om. Det gör det dels lättare att följa djuret om (när) det får för sig att springa vidare, men framför allt vid skottillfället så är det i stort sett omöjligt att inte rycka till av ljudet...


... och ligger du väldigt inzoomad kommer rycket göra att du tappar bort viltet och sekvensen kan i värsta fall vara förstörd. Ja... vi talar från erfarenhet när vi säger detta.





En handkikare kan komma väl till användning, inte bara för jägaren utan för dig som kameraman också! Med en bra ljusstark handkikare kan du snabbt hjälpa till att skanna av omgivningen.

Fler ögon = större chans för att upptäcka djur!

Vår komihåg-lista för jaktfilmandet:

  • Kamera*

  • Enbenstativ

  • Extrabatterier

  • Minneskort*

  • Ljudutrustning*

  • Hörlurar

  • Hörselkåpor

  • Sittunderlag

  • Putsduk till linsen

  • Handkikare

  • Extrakamera, GoPro eller liknande

  • Vattenflaska

  • Snickers när Jompen blir grining*

* = absolut viktigaste utrustningen!


Avslut

Vi som jobbar på Jakt är Jakt har tillsammans mer än 50 års erfarenhet av film och media så att koka ner allt i en artikel är omöjligt. Men förhoppningsvis har detta gett dig lite mer kunskaper eller inblick i hur vi jobbar. Har du några specifika önskemål eller frågor till fler artiklar? Skriv gärna till oss på Instagram eller på info@jaktarjakt.se


510 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page