top of page

Recept på vildsvinskött - sorterat efter styckdetalj

Idétorka på vad du ska laga? Här kommer några av våra bästa recept och tips på vad du kan göra med vildsvinskött, uppdelat efter köttdetalj.


Vildsvinskött är till skillnad från tamgris väldigt fettsnålt och har lågt kolesterol. Den varierade kost som vildsvinen får i sig gör att köttet är näringsrikt och har en distinkt viltsmak. Eftersom det har en stark viltsmak passar det bra att möta med smakrika recept och stark mat.


Klicka på bilderna nedan om du vill se Vilterian-avsnittet där rätten tillagas!


Innanlår

Pankofriterad schnitzel - En rätt du måste prova!



4 Pers Tillagningstid 45 min

  • 600 gram vildsvinsinnanlår

  • Mjöl

  • Pankoströbröd

  • 2 st ägg

  • 600 gram ”delikatesspotatis”

  • 1 dl Olivolja

  • 2 msk små kapris

  • 2 msk dijonsenap

  • ½ Roscofflök / silverlök

  • Sherryvinäger

  • 1 knippe sparris

  • Salt & Peppar

  • 100 gram smör

  • 1 msk sardellpasta eller 2-3 sardeller

  • Worchesershiresås

  • Bladpersilja

  • 1 citron

  • Frityrolja


Kotlettrad

Helgrillad kotlettrad med gratäng och magisk skysås - Svingod middag som kommer imponera

Ingredienser - 4 pers

  • 600 gram vildsvinskotlettrad

  • Färsk Persilja

  • Färsk timjan

  • Färsk dragon

  • Salt & Peppar

  • Olivolja

  • 2 st charlottenlökar

  • 2 st vitlöksklyftor

  • 3 dl vatten

  • Balsamvinäger

  • Worchestershiresås

  • 1 msk kalvfond

  • 1 msk oxfond

  • 1 msk tomatpure

  • 600 gram rättika

  • 1 normalstor gullök

  • 1-2 vitlökar

  • Torkad chili

  • 5 dl grädde

  • 100 gram prästost/svecia/västerbotten eller annan smakrik ost 50 gram riven mozzarella

Filé

Saute med pressad potatis - Snabblagad och riktigt smakrik rätt för hela familjen

Ingredienser - 2 pers

  • 400 gram vildsvinsfilé

  • 600 gram potatis (gärna amandine)

  • 2 st scharlottenlökar

  • 3 cl cognac

  • 3 dl grädde

  • 1-2 msk kalvfond

  • 2 msk dijonsenap

  • 1 tsk honung

  • 1 msk citronsaft

  • 1/3 burk torkad dragon

  • 2 kvistar färsk dragon

  • Ett par droppar worchestershiresås

  • Salt och peppar

Wellington - Kräver lite engagemang men en rolig tolkning på en klassiker

Ingredienser - 4 pers

  • 1 st Vildsvinsfilé (eller rygg) ca 500-600 g

  • 200 g Svamp t.ex. portabello eller champinjon

  • 1 st Gul lök

  • 2 st Vitlöksklyftor

  • 1 st Smördegsark

  • 150 g Parmaskinka

  • 2 msk Dijonsenap


Tacos - Hettan av chili tillsammans med söt mango är klockrent med vildsvinskött

Förrätt för 4 personer (eller varmrätt för 2)

Ingredienser

  • 1 dl majsmjöl

  • 1 dl vetemjöl

  • 1 dl vatten

  • 2 msk olivolja

  • 2 tsk salt

  • Ca 400 g Vildsvinskött, t.ex. filé eller rulle.

  • Salt och tacokrydda

  • 1 rödlök

  • 1 msk rödvinsvinäger

  • 1 mogen mango

  • 2 tomater

  • 1 lime, zest och saft

  • 1 msk ”Sambal Lemon” från Totties Mat

  • Färsk koriander


Färs

Bacon explosion! - Smakexplosion i hamburgerförpackning

Ingredienser

  • 3 pkt Bacon av bättre kvalitet

  • 500 g Fet färs från vildgris

  • Ca 250 g Färs från färsk chorizo alt färdig kryddad färs för korv

  • Pepper jack cheese el egen vald ost till fyllningen

  • Panchetta el tärnad korv, bacon

  • 2 msk Rubb,tex Traegers rub pork and poultry

  • Vitlök

  • 2 tsk Salt o 2 tsk malen svartpeppar

  • Bbq sauce, jag använder sweat and heat från Traeger

  • Hackad purjolök


Sida

Porcetta - Ungsbaka och slutligen grilla, blir knappt godare än såhär!


Recept för 4 personer

Ingredienser

  • 1 vildsvinssida ca 800 gram

  • 1 msk salt (ev. nitritsalt)

  • Ca 20 vitlökslyftor

  • 2 dl matolja/rapsolja

  • 100 gram färskost

  • 1 citron, zest och saft

  • 4 spetspaprikor

  • 1 zucchini

  • 2 gula paprikor

  • 4 knipplökar

  • 200 gram Fetaost

  • 1 msk ”Sambal Lemon” från Totties Mat

  • 0,5 dl olivolja

  • 1 citron, zest och saft

Tips på en grym grill som gör matlagningen roligare och social!


Revben

Ribs - Oerhört fräsch rätt som blir ännu roligare med egen BBQ-sås


För 4 personer

Ingredienser

  • Ca 1 kg revben från vildsvin

  • Salt och grillkrydda

  • 2 st Äpplen

  • 2 st tomater

  • 1 rödlök

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 msk riven ingefära

  • 1 dl rött vin

  • 1 msk honung

  • 1 msk tomatpuré

  • 1 msk äppelcidervinäger

  • 1 tsk salt

  • 1 hg spetskål

  • 1 grannysmith-äpple

  • 1 citron, zest och saft

  • 2 msk rapsolja

  • 2 tsk riven ingefära

  • 1 tsk vinäger

  • 1 tsk salt


Rygg

Grillad vildsvinsrygg - En detalj som inte ska underskattas!


Recept för 4 portioner

Ingredienser

  • 1 st Vildsvinsrygg ca 600-800 gram

  • Salt och Grillkrydda (ev. färska örter)

  • Ca 10 st vitlöksklyftor

  • 2 st citroner, zest och saft

  • 1 knippe Persilja

  • 2 dl Olivolja

  • 200 g Färskost

  • 250 g coctailtomater

  • Salt socker olivolja

  • 1 st Zucchini

  • 1 st Aubergine

  • 2 st Gul paprika

  • 2 st Spetspaprika

  • Salt

  • Levainbröd


Helt vildsvin

Vad gör man med ett helt vildsvin? - Helgrillar såklart!

Här är det inte så mycket recept att tala om. Fixa ihop en god rub, montera vildsvinet, se till att du har en bra eldanordning och vänta. Under tiden kan du slå ihop en god sås och lite tillbehör. Klicka på bilden för att se hur Tottie brukar göra!


Vad är din favorit bland viltkött?

  • Vildsvin

  • Älg

  • Rådjur

  • Fågel


Kommentera gärna nedan med ditt bästa recept!



538 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page