top of page

Pyrschjakt - så funkar det

Pyrschjakt - så funkar det!


Sensommar, höst eller vinter - pyrschjakt, eller smygjakt som den också kallas, är formen som passar alla årstider. Och bor det en liten jägar-ninja i dig så kanske den passar just dig? Här kommer bästa guiden som vill lära dig mer, kanske prova på och sedermera bemästra en av de absolut vanligaste - och trevligaste - jaktformerna!

Pierre och en råbock. Från filmen Jakt på kapital kronhjort!


Vad är pyrschjakt?

Ja, det är ju inte konstigare än att du smyger på viltet du ska jaga. Oftast har du då klövvilt i sikte, men även räv, hare, kanin och gäss kan jagas så. Och till skillnad från t.ex. drevjakten ställer det här högre krav på dig som jägare i form av sömlös förflyttning och osynlighet. Hemligheten ligger naturligtvis i att inte avslöja sig för det du ska jaga, vilket innebär att du behöver tänka på hur du rör dig, hur vinden blåser och vad det finns att gömma sig bakom. Och inte allra minst - en par kilon med duktigt tålamod.


Hur gör man då?

Allt som oftast ger man sig ut i gryningen, när ljuset börjar komma, och letar tecken på att det finns vilt. En kikare är förstås väldigt bra att ha och med den kan du börja kamma av område efter område. Hittar du då något som liknar kroppsdel på ett vilt gäller det att därefter smyga sig allt närmare för att hitta bra skottläge, utan att för den delen röja sin position eller närvaro. En brusten kvist eller annat felsteg kan skrämma bort det mesta. Ett tips att röra sig när viltet är upptaget med annat, såsom att beta, och därmed fokuserad på annat. Att det betyder att du blir stående som ett fån en längre stund är inte konstigt. Med lite tur är det ingen som ser dig ändå.


Rådjur är det som oftast är enklast att smygjaga; dels för att de betar på relativt små områden men också för att de sällan springer långt bort om de blir skrämda. Även dovhjort är tacksamt, då de rör sig ute på blanka dagen. Däremot har de oftast kompisar med sig=fler som kan se dig smyga omkring.


Kronhjort och vildsvin är i regel de svåraste att smygjaga på. Kronhjorten för att de har så superbra syn och vildsvinen för att de gillar att sova lunch i väldigt tät växtlighet och därmed inte är så aktiva på dagarna.


Vilka vapen använder man vid pyrschjakt?

I stort sett får du använda vilket vapen du vill, och har licens för, och att det tillåtet för det viltet du ska jaga. Vanligast är dock kulvapen.


Viktigt att komma ihåg med pyrschjakt

Givet att du smyger runt i skog och mark uppstår ofta skottsituationer på nya ställen. Därför är det extremt viktigt att du vet vad som finns bakom viltet, att du har ordentligt med kulfång och god uppsyn kring omgivningen.



Jakt är Jakts komihåg-lista vid pyrschjakt


Kläder (tysta)

Skor

Vapen

Ammunition

Slutstycke

Kikarsikte

Myggmedel

Skydd för ansiktet

Tunna handskar

Pannlampa / ficklampa

Vatten

Extra strumpor

Toapapper (man vet aldrig)


Kolla gärna några av våra smygjaktfilmer!


Pyrschjakt på medaljskoveln


Pyrschjakt på kapital kronhjort


Jakten på svart dovhjort


Sommarens bästa vildsvinsjakt!


Vill du göra egna pyrschjaktfilmer? Komplettera med en ShotKam - kameran som spelar in skottsekvensen!



159 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page