top of page

Nyfiken på bågjakt?

Uppdaterat: 12 apr. 2023


Kul! Men dessvärre är det än så länge inte lagligt att jaga med båge i Sverige. Ännu. Men ärendet utreds just nu och med lite tur kommer man fram till ett besked inom kort. Fram tills dess har du gott om tid på dig att förkovra dig närmare; dels genom denna text men också via den korta film som finns nedan. Men vi börjar med att reda ut några vanliga frågor:


Varför ska man jaga med pilbåge?

En bra fråga, och det finns säkert lika många anledningar som intresserade. Några av de argumenten som används i utredningen är att det är ett vapen som lämpar sig bättre i tätortsnära områden, dvs där det kanske är mer olämpligt med skjutvapen. Ett annat är att köttförstörelsen blir mindre. Ett tredje att man kommer närmare viltet vid jakt och att det inte smäller = skonsammare för öronen. Samtidigt ställer det höga krav på jägarens kompetens och skytte.


Hur gör man för att börja med bågjakt?

Börja med att ta kontakt med en lokal bågjaktsklubb. Skulle det nu inte finnas på just din ort så kan du vända dig till Svenska Bågjaktförbundet.


Behöver man ha avlagt jägarexamen för att jaga med pilbåge?

Ja. Men eftersom det inte är tillåtet i Sverige (ännu) kan man endast jaga utomlands. Och då kan man t.ex. gå Bågjägarskolan, som erbjuds av SBJF, vari International

Bowhunting Education Program ingår. Då får man jaga i bland annat Danmark och på Åland.
Vad kostar en pilbåge?

Det är ju förstås en svår fråga då utrustning kan gå på alltifrån 5000kr och uppåt. Lite

samma som för traditionell jakt. Återigen, kontakta SBJF eller din lokala bågjaktsklubb

för bäst info om vad just du behöver.


(Källa: bagjakt.org)


Vad gör jag nu då?

Nu kollar du på reportaget vi gjorde på Swedish Game Fair.


43 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page