top of page

Marlin 1895 - vi testar att skjuta .45-70 Govt

Marlin 1895 är en legendarisk modell som, precis som namnet antyder, har historia bak till det sena 1800-talet. Kalibern .45-70 Government introducerades redan 1873 och att den ens finns att köpa idag visar på vilken genomslagskraft kalibern haft genom tiden. Idag används bössan främst av hundförare, eftersöksjägare och vid björnjakt, men den kan lämpa sig även för passkytten. När vi fick tillfälle att testa en Marlin 1895 var det omöjligt att motstå frestelsen...

Marlin 1895 Guide gun

Historia

Vi börjar med kalibern .45-70 Government. Namnet har sitt ursprung i att .45 står för diametern på kulan. 0,45 tum som motsvarar ungefär 11,4mm. 70 står för mängden svartkrut (70 grains) och kulan i sig ska, enligt gammal tradition ligga på 405 grains (ca 26 gram). Som du märker är det en väldigt grov kaliber och just av denna anledning som så många rovdjursjägare och hundförare valt den. John Marlin var en vapentillverkare som år 1870 startade sitt företag Marlin. Marlin fick sitt första riktiga genomslag under första världskriget då de blev en av de största leverantörer av maskingevär till den amerikanska armen. Sedan dess har bolaget haft en del omstuktureringar och ägare, däribland Remington och sedan 2020 Ruger. Marlin är idag enbart tillverkare av bygelrepetergevär vilket de har högt anseende i världen. De görs i en gäng olika kalibrar som .357 Magnum, .35 Rem och .30-30 Win - men .45-70 är tveklöst den vanligaste kalibern och den enda som modell 1895 säljs i.

Första intryck

Direkt när man ser geväret så slås man av hur liten och smidig den är. Med en totallängd på bara 96cm så är det ett riktigt lättmanövrerat vapen. Det är dock inget lätt gevär, sett till vikten. Det beror givetvis mycket på det tjocka godset i pipan men den känns välbalanserad och välbyggd. Slutstycksgången kan knappast jämföras med en Sauer eller Blaser, men det är heller inte någon rättvis jämförelse. En bygelrepeter från Marlin är gjord för att skjuta med på relativt korta håll, och ska hålla för att skyffla snö eller paddla tillbaka till land om åran gått sönder under jakten. Skämt åsido (men egentligen inte) så är det ett oerhört välbyggt gevär med kolv i tålig laminat och vad vi märkt motståndskraftig blånering på lådan. Kolvkammen är fast och skulle inte den inte passa finns det enkla och billiga alternativ för kolvkamshöjning.


Pipdiameter på 11,6mm

Att skjuta .45-70

Att ladda en bygelrepeter fungerar ungefär som en halvautomatisk hagel. Du petar in patronerna från laddporten på vapnets högra sida och fyller magasinröret under pipan. Denna modell tar sex patroner i magasinet + en i loppet. När magasinet är laddat görs en repeterrörelse med bygeln för att föra in det första skottet i loppet.

Säkerhetslösningen är lite speciell och upplevs väldigt säker i användningen. Pga. delat slagstift så kan vapnet inte avfyras om bygeln inte är helt stängd. Avtryckaren är även den blockerad om bygeln inte är helt stängd. Hanen är spärrad i halvspänn. Dessutom är det en genomgående kryssbult som i säkrat läge blockerar hanen. Det krävs alltså lite inlärning för att effektivt använda geväret, men det är onekligen en säker konstruktion. Vissa passkyttar har jag hört talas om som enbart använder bygeln som säkring. Då krävs det alltså bara att lägga an, samt applicera tryck på bygeln (sker automatiskt när du greppar kolven) för att kunna ta skottet. För min egen del hade jag nog gjort detsamma samt att låta hanen vara i halvspänn. För att förklara behövs hanen spännas upp fullt med tummen samt bygeln tryckas in för att kunna ta skottet. Med lite träning är rörelsen naturlig och framför allt säker.

När man nämner .45-70 för gemene man tänker den troligtvis på den avsevärda rekylen. Men är den verkligen så ökänd? Visst kan jag hålla med om att hylsan ser ganska skräckinjagande ut, men att rekylen skulle vara otäck håller jag inte med om. Inte vid fabriksladdningar i alla fall. Att skjuta med den här upplevs mer som en knuff, än en kvick rekyl. Jag är personligen ingen favorit av tex. 30-06 som är väldigt kvick och slår hårt på axeln. En 45-70 laddad med 325 grains Hornady Leverevolution upplever jag ganska likvärdig en .308 i något tyngre jaktammo. Alltså fullt hanterbar även vid snabba skott.


Glöm inte hörselskydd om du ska skjuta!

Skydd för kornet.

Träffsäkerhet

Att den här kalibern inte är något vidare på långt håll gör nog ingen förvånad. Men du kan utan problem jaga på 100 meter med den och ändå ha en bra träffbild. Dock skulle jag personligen hålla mig på ca 75 och under för att vara trygg, vilket de flesta ändå kommer göra med ett sånt här gevär. Vid testskjutning (stående med skjutstöd) på 100 meter lyckas jag hålla fyra skott inom en snusdosa, vilket är gott och väl inom skjutområdet på de flesta vilt. På 50 meter har jag som mest 3,2 cm spridning vilket jag tycker är klart godkänt. Sköt jag från bänk hade det troligtvis blivit ännu tätare. Jag testade två olika ammunition, dels Hornady Leverevolution som sagt men också Remington Core-Lokt i 405 grain. Vid testerna presterade ammunitionen snarlikt. Leverevolution har på papper något högre utgångshastighet men båda hade en väldigt tät gruppering på talvan. Sammanfattningsvis visade träffbilderna sig vara så bra att jag utan tvekan hade känt mig bekväm att jaga med denna bössa.

Från vänster räknat; 22LR, .308 Win, 30.06, .45-70 Govt


Många som jagar med .45-70 lovordar kalibern och dess egenskaper vid träff på vilt. Den skapar en kanal rak genom djuret med minimal köttförstöring och maximal urblödning. Funkar bra på allt från rådjur till älg, även vårt största rovdjur. Med en relativt enkel patron för handladdnning tillsammans med en extremt kraftfull låda gör att .45-70 är en väldigt kul kaliber att äga. Få som införskaffat en Marlin gör sig av med den och de som gör ångrar sig. Sen att ammunitionen i stort sett är oförändrat på 150 år måste betyda att det är något speciellt med den - och jag kan bara hålla med.

1 318 visningar4 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page