top of page

Lär känna vår ambassadör - Ida Karlsson

Ida har jagat i hela 18 år och syns frekvent på hennes hennes instagram-konto. Ida kliver in som ambassadör i Jaktlaget och hoppas sprida sin kunskap om jakt och natur till andra - samt locka fler unga kvinnor till jakten.


(Klicka på bilden för att utforska Idas Instagram)


 

Vem är Ida?

Jag är en 20-årig jägare som brinner för allt kring jakt och natur. Jag har nyligen bosatt mig i Småland, Växjö, där jag lever tillsammans med min sambo och mina två Wachtelhundar. Jag kommer ursprungligen ifrån Nyköping och det är i Södermanland som jag har mina jaktmarker.

Hur började du jaga?

Det var tack vare min pappa. Han tog med mig ut i skogen för första gången när jag var två år gammal och trots min unga ålder så fastnade jag för jakten direkt, och sedan dess har jag varit med på varenda jakt och fått lära mig allt kring jakten och naturen och självklart tagit jägarexamen. Jag har alltid älskat att få komma ut i skogen och känt en stor tacksamhet till att få chansen att fälla ett vilt för att sedan ta med det hem och ta reda på köttet. Det är speciellt att få lägga upp sitt eget vilt på en grill och veta hur allt har gått till.

Berätta om första viltet du fällde.

Mitt första vilt är ett jaktminne som jag alltid kommer att bära med mig. Att jag fick dela den situationen tillsammans med min pappa som jag har jagat med under alla år var väldigt speciellt. Det var datumen kring bockjaktspremiären i Augusti och vi satt i ett torn i skogskanten och framför oss hade vi en klövervall. Helt plötsligt kom det ut en bock och min pappa sa att jag skulle göra mig beredd. Jag fick dock aldrig ett perfekt läge och bocken försvann in i skogen igen. Jag minns hur besviken jag var, men då i sista skjutljuset kliver det ut en liten sextaggare och jag får det där perfekta läget och kan ta ett skott. Mitt hjärta slog dubbla slag efter skottet och jag var så tacksam att få ha upplevt detta tillsammans med min far. Det var en väldigt betydelsefull situation och jag kommer alltid att bära med mig det minnet.


Bästa vilt-receptet?

Att kunna lägga en bit ifrån en dov på grillen som har legat i marinad, och servera med färskpotatis och tsatsiki på sommaren är ju helt fantastiskt gott. Men jag är också väldigt förälskad i vanliga traditionella köttbullar på viltfärs.


Bästa jaktminnet?

Det är svårt att välja ett jaktminne. Men ett av dem måste jag säga är när min pappa fick fälla första drevdjuren för min Wachtelvalp Alfred under hans första säsong förra året. Vi var ett litet gäng som var ute och jagade och jag skulle gå med Alfred i första såten. Jag släpper honom och det dröjer inte mer en två minuter innan han får upp ett gäng med kronhjortar. Jag hör hur hans skall försvinner längre bort och sedan kommer skottet och pappa ropar på radion att en kronhind ligger för Alfred. Då kom det till och med några tårar. Jag var så oerhört glad att det var just pappa som fick avsluta för honom. När Alfred sedan kommer tillbaka till mig får han upp en räv, även den kommer min pappa åt att skjuta och då låg Alfreds två första djur någonsin.


 

Vad gör du utanför jakten?

Utanför jakten så jobbar jag med barn som har speciella behov. Jag lägger också mycket tid på hundarna och tränar dem i både lydnad och kondition. I princip varje helg så åker jag hem till Södermanland för att umgås med min familj och vänner.


Vad hoppas du kunna bidra med som ambassadör för Jakt är Jakt?

Jag hoppas att kunna inspirera och sprida min kunskap om jakt och natur vidare till andra. Jag hoppas också på att kunna bidra med att locka fler unga kvinnor till jakten. Och självklart hoppas jag på att kunna bidra med både film och foton.


Bio

Namn: Ida Karlsson

Ålder: 21 år

Ort: Växjö och Nyköping

Antal år som jägare: 18 år

Jagar helst: Klövvilt

Hund: Två Wachtelhundar, Emil och Alfred.


Gear

Vapen: Tikka T3x, Sako black bear

Ammunition: Sako hammerhead, Norma Alaska

Sikte: Steiner Ranger 2,5-10x50 Belyst, Swarovski z6i 1-6x24

Instagram: idajakt Välkommen till Jaktlaget Ida! Glöm inte att följa henne på Instagram.


765 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page