top of page

Kikare för jakt - vad ska jag köpa?

Uppdaterat: 11 jan. 2023

Det finns en mängd kikare där ute. Det pratas om brännvidder, ljusinsläpp, vikt, färgåtergivning och skärpa. Men vad betyder det när det kommer till att hitta en kikare för jakt och natur? Det ska vi gå in djupare på.

Jaktsäsongen är igång och du har börjat snegla på en handkikare som komplement till jakten. Vad ska du välja? Vilken prisklass bör man lägga sig i? Är kanske frågor som bubblar upp. Det korta svaret är att det finns ingen perfekt kikare för allt, däremot finns det en perfekt kikare för dig. Så det första du ska fråga dig själv är; vad är mina behov? Hur jagar jag? Sitter du mest still där vikten inte spelar någon roll, men det blir ofta jakt efter solens nedgång? Eller jagar du främst dagtid och går långa sträckor, där varje gram som kan besparas är viktigt? Har du en strikt budget? Eller är det kanske så att du redan har en kikare och är ute efter att uppgradera? Nu när du vet var du står, så kan du läsa nedan om vilken kikare som är bäst för dig!För dig som vill minska på prylarna

Kanske har du även en avståndsmätare men är trött på att bära bägge på jakten? Just den här kikaren är 10x42, men går även att köpa med 8 gångers förstoring för den som föredrar det. Den här kikaren har ingen fokusratt utan är självfokuserande på ca 25 meter till oändlighet. Vardera av ögonen kan justeras om du har glasögon och vill kompensera för detta. Avståndsmätningen är rapp, det tar inte mer än en sekund för den att läsa av och resultatet visas tydligt i högerögat. Det finns massa funktioner på avläsning, du kan mäta hastighet, vinklar och höjd på objekt.


Troligtvis den mest prisvärda handkikaren med inbygd avståndsmätare du kan hitta.

För dig som oftast sitter och vakar

När vikt inte är en avgörande faktor i ditt kikarköp kan du kosta på dig större glas vilket innebär ett större ljusinsläpp. Större och mer glas ger givetvis en lite tyngre kikare men det kommer ge dig en klar bild även när omgivningsljuset börjar försvinna. En bra modell i detta segment är Focus Observer 8x56. Det är 8 gångers förstoring och frontelementet är på hela 56mm vilket släpper in en mängd ljus. Med den här kommer du märka att du ser bättre med kikaren när det är mörkt än med ögonen. Det är ganska sällan man gör det!
För dig som tänker på vikten

Är du jägaren eller vandraren som går långa sträckor där lätt packning är det viktigaste så är en kikare med lite mindre glas vägen att gå. Du offrar lite ljusinsläpp men får en väldigt mycket lättare kikare som du kan förvara i jackfickan eller hänga runt halsen utan att den känns. Med 8 gångers förstoring kan du få en bra uppfattning på stora områden. Perfekt för smygjakt eller i bergsmiljö.
Ett lätt alternativ är att enbart använda sig av en avståndsmätare. Förstoringen på 6 gånger räcker för att snabbt spana av eller försäkra dig om att det faktiskt var ett vilt du såg. Dessutom kan du mäta avstånd, vilket givetvis är huvudsyftet med en rangefinder.

För dig som vill ha mycket för pengarna

Det måste inte kosta en förmögenhet att köpa en bra kikare. Lägger du dig strax över 2000kr så får du väldigt mycket för pengarna och en väldigt mångsidig kikare som kan användas i allt från utflykter med familjen till jaktsituationer. I den här modellen får du en kompetent kikare som kan agera extra-kikare eller såklart som din huvudsakliga handkikare. Skönt handgrepp och en mjuk fokusring gör detta till ett väldigt bra köp!

För dig som redan har en kikare och vill uppgradera

10x42 är enligt många den perfekta kikaren när det kommer till ljusinsläpp, vikt och brännvidd. Med en Focus Discover har du kristallklar bild i ett vattentätt och stryktåligt format.
För dig som vill se på långa håll

En tubkikare för dig som redan har en kikare, som ska ligga på skjutbanan och/eller behöver ordentligt in-zoomad bild. Här är en stadig pjäs med ett bra stativ, inbyggt motljusskydd, microjustering av fokus och en massa andra finesser.

1 799 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

תגובות


bottom of page