Som den allvetande och oerhört visa mysfarbrorn Leif GW Persson aka ”Jakt-Yoda” aka ”Jabba the Hunt” en gång sa: -Jakten är krigets kusin. Och år 1957 avgjorde på ett sätt USAs armé denna fajten genom att fasa ut .30-06 för att ersätta den med .308 i de amerikanska arsenalerna. NATO-version av denna (7,62x51mm) är fortfarande aktiv hos militärmakter i hela världen.
Dock är ju inte det som är bra för militära syften alltid optimalt för jakten. 308 Win började användas delvis för att öka kapaciteten i vapenmagasinen samt för att fungera bättre i lättare halvautomater, två argument som inte riktigt är applicerbara på dagens jakt. Trots sin pensionering från det militära är ändå .30-06 en de mest populära och effektiva jaktkalibrarna vi nånsin haft.
Många jägare har idag båda de här kalibrarna i sitt vapenskåp och då jag själv aldrig skulle hävda att någon har för många jaktvapen så finns det ändå en poäng att välja en av dem. Frågan är: vilken?
Ballistik
.30-06 och .308 är oftast laddade med kulvikter mellan 150-180 grains (9,7g-11,7g). Givet att .30-06 har större hylsa och således mer krut är det ju ett ganska enkelt antagande att den gamle Springfield åtnjuter högre hastighet och högre energi, åtminstone vid mynningen.
För att då jämföra päron och äpplen kan vi ta en titt på Hornady ELD-X - kulan för de olika patronerna. 308 win knuffar upp den kulan till 2600fps (792m/s) vid mynningen där den producerar 3621 Joule. 30-06 å andra sidan lyckas åstadkomma 2750fps (838m/s) och 4065 Joule.
Den här lilla men ändå tydliga skillnaden återspeglas över hela registret, exempelvis med Hornady SST 150gr (9,7g) når man 914m/s och 4036 Joule med .308 och 939m/s och 4283 Joule med .30-06
.30-06:an producerar alltså mer anslagsenergi och hastighet än .308 och men .308 finns ofta tillgänglig i fler varianter än .30-06. Hos Hornady finns exempelvis 16 olika varianter av .30-06 men hela 23 av .308. Man kan också konstatera att hos de flesta tillverkare finns de något tyngre kulorna att tillgå enbart hos .30-06.
Framsteg i materialval och design av kulor kan användas som argument för att de där tyngsta kulorna kan ha spelat ut sin roll dagens jakt, men faktum kvarstår: .30-06 slår hårdare än lillebrorsan.
Den lilla ökningen av mynningshastighet resulterar också in en något flackare kulbana. Om vi backar till ELD-X- exemplet så droppar .30-06 6cm mindre på 400m än .308 med en inskjutning på 200m. På 300m avstånd skiljer knappt 3cm men på extrema avstånd har alltså .30-06 ett litet övertag.
VINNARE: .30-06 Springfield
Skjutbarhet
Energi vid mynningen resulterar enligt fysikens lagar i en motsatt och lika stor energi; det vi kallar för rekyl. Trots att .30-06 har vunnit två världskrig så kan den inte undkomma fysiken. Båda kalibrarna utvecklar en hel del rekyl men .30-06:an känns ändå lite mer i axeln.
Om man räknar lite snabbt så utvecklar Springfield ungefär 7% mer energi vid mynningen men den ger 18% mer rekyl. De här siffrorna kan man ta med en nypa salt då rekyl avgörs av fler faktorer, exempelvis gevärets vikt. Trots allt är .30-06 lite snärtigare i rekylen. Att man skulle kunna känna skillnaden vid ett blindtest
mellan de två kalibrarna är ändå tveksamt. (OBS!! Skjut aldrig med ögonbindel - reds anm.)
Dessutom skulle man nog inte märka så stor skillnad i plånboken. SAKO Hammerhead kostar ungefär 6,50:- mer per skott vilket knappast kan slå något större hål i ekonomin om man nu inte jagar hysteriskt mycket. Winchestern finns som nämndes tidigare också med fler varianter och .308:ans popularitet i USA bland AR- kulturen har resulterat i att fler tillverkare har kommit med egna laddningar och kulor till denna kalibern.
”Skjutbarhet” täcker ju oftast rekyl och tillgång till ammo men längd på lådan och vikt på gevär är såklart två faktorer som ska räknas in i den här fajten. USA’s militär gick delvis över till .308 pga av att de ville ha kortare ammunition och de lyckades gör .308 ungefär 20% kortare än sin föregångare.
Kortare låda innebär kortare och lättare vapen vilket såklart är en rejäl fördel i många jaktsituationer. Till exempel väger en SAKO 85 hunter drygt 2 hekto mindre i .308 - utförande. Värt att notera är också att inte alla .30-06-vapen är tyngre än sin .308-brorsa och då såna här små skillnader inte spelar någon roll för de flesta så kan det göra skillnad om man ska ut på De Norska Vidderna på jakt efter vildren till exempel, då varje gram räknas. En liten men mätbar skillnad i skjutbarhet alltså.
Vinnare: .308 Winchester
Mångsidighet
Båda kalibrarna har behållit sin stora popularitet eftersom båda är otroligt mångsidiga. Om du måste välja en av de båda så kan du liksom inte riktigt välja fel. Båda kan laddas med en stor variation av kulor och båda kan användas effektivt mot skadedjur och rovdjur samt för jakt på våra största klövvilt. Som tidigare nämnts under Ballistik sportar .30-06:an lite mer kraft och har således ett litet övertag på de mest hårdskjutna viltslagen såsom älg och björn men .308 är verkligen inte långt efter.
När det kommer till mångsidighet gällande tillgång till olika vapen finns det i alla fall i Sverige inga större skillnader mellan kalibrarna. I stort sett alla standardvapen för jakt finns kamrade i både .308 och .30-06. Utomlands däremot är .308 numera mycket vanligare än storebrorsan, bland annat ”tack vare” den stora amerikanska marknaden för halvautomater där tillgången på modeller är ungefär i ration 20:1 i .308:ans favör.
Så om man letar efter ett vanligt jaktgevär med cylinderrepeter kommer man inte ha några svårigheter att hitta ett i någon av kalibrarna. Om man däremot vill ha en halvautomat för att använda på skjutbanan eller liknande är det .308 som vinner. Dessutom är .308 långt mycket vanligare bland långhållskyttet, en sport som vuxit enormt under senare år.
Tillgång till jaktammunition är såklart också en faktor att räkna med här. I skrivande stund har vi lite av en ammokris här i Sverige då det kan vara svårt att få tag i vissa utländska tillverkares ammo på grund av bland annat hamstring av ammo på andra sidan pölen.
Vinnare: .308 winchester
Och vinnaren är….
Hårklyveriet är ovanligt stort i den här fajten. De här kalibrarna är väldigt jämna så att försöka skilja de åt innebär som ni märker ett nörderi på en sällan skådad nivå. Om man då gillar nörderi så får man nog ge vinsten till .308:an. De extra 30m/s gör knappast någon större skillnad och givet Winchesterns överlägsna skjutbarhet får .308 stå högst på prispallen denna gången.
Om man då skulle återvända till blindtestet (men som sagt - skjut aldrig med ögonbindel) så är skillnaden mellan kalibrarna inte märkbar i 99% av svenska jaktscenarios. De slår båda hårt nog. De kan båda fälla allt vilt vi har i Sverige, med råge. De är båda tillgängliga och relativt enkla att skjuta bra med.
Till slut: Välj en och stick ut och jaga med dig.
Totalvinnare: .308 Winchester.
Comments