top of page

Jaktradio - Vad ska jag köpa?

En jaktradio är troligtvis en av de viktigaste prylarna en jägare kan införskaffa sig. Att ha bra kommunikation i jaktlaget är ett verktyg som i högsta grad påverkar jakten positivt, för att inte nämna hur mycket det ökar säkerheten. Som med alla andra grejer så finns det en mängd olika märken, specifikationer och prisklasser. Men vad behöver du egentligen? Är dyrast alltid bäst? Vi förklarar och guidar dig till den jaktradion som är bäst för just dig!


Frekvens på din jaktradio

Det absolut första vi ska reda ut är: 31 MHz eller 155 MHz?

Generellt sett kan man säga att 31 MHz lämpar sig bäst i oländig terräng, mer höjdskillnader och berg. 155 MHz däremot har ofta längre räckvidd och funkar således bättre i plan terräng. Det vanligaste i Sverige är 155 MHz. Värt att komma ihåg är att för att sända och ta emot kräves att alla i jaktlaget har samma frekvens på sina radios, så har du redan köpt en radio och ska på ett annat ställe och jaga är det inte säkert att ni har samma frekvens. Förenklat kan man säga att 31 MHz används i norra Sverige och 155 MHz i södra. Har du redan ett jaktlag, fråga vilken frekvens dem använder innan köp så kan det inte gå fel.


Kanalval och pilotton

För att undvika att bli störd av andra som använder samma kanal används en pilotton. Den fungerar som ett filter. Om alla i jaktlaget ställer in samma kanal och samma pilotton slipper man höra andra som använder samma kanal. Däremot hör de andra kommunikationen mellan jaktlagskamraterna om de använder samma kanal men utan pilotton.


Utseende och vikt är ofta något som påverkar vårt köpbeteende. En lättare radio minskar din totala packningsvikt och går du som hundförare kan varje gram vara viktigt för att orka med en lång dag med tiotals km i benen. Sitter du på pass kanske storlek och vikt spelar mindre roll. Ofta finns radios i en mängd olika färger. En signalfärg kan vara smart då risken för att tappa bort den minskar samt gör att du syns bättre för andra skyttar.

De flesta jaktradios på marknaden är mer eller mindre fuktsäkra. Ska du vara ute i skog och mark där det finns risk för regn ska du tveklöst kika på en vattentålig jaktradio.


Många använder radion genom att koppla in dem direkt i sina hörselkåpor. Det går inte i alla modeller men i många aktiva hörselskydd, som Sordin, kan du det. Att koppla dem direkt minskar kabeltrassel och ger dig mindre utrustning. Framför allt kan det vara skönt att slippa ett headset under dina nuvarande kåpor.


Tillbehör till din jaktradio

För att slippa ta upp radion vid varje tillfälle är ett monofon eller headset ett bra tillbehör. Det är helt enkelt en liten mikrofon du kopplar till radion och klämmer fast i jackan vilket förenklar kommunikationen avsevärt.

Många skruvar på en skogsantenn som ökar signalstyrkan vid sändning och mottagning och ger därmed en längre räckvidd än antennen som följer med jaktradion. Detta gör att man kan kommunicera med övriga jägare även på längre avstånd och i kuperade marker.


Vill du använda radion som den är går det självklart bra också. Det går bra att börja där och när du inser att du önskar något annat så köper du tillbehören då. Vid flera jaktdagar kan extrabatterier vara en väl värd investering, tillsammans med en laddare du kan använda i bilen.

Råd vid köp av jaktradio

Du som behöver en bra jaktradio utan krångel eller massa extra finesser till ett bra pris.

Köp Zodiac Basic Pro. Här har du en tydlig display där radion är förprogrammerad med dem 7 svenska jaktkanalerna på 155MHz. Pilottoner är tillgängliga för den som önskar. Du kan köpa till en mängd av Zodiac-tillbehör framöver.

Jaktradion - För dig som vill ha det bästa

Köp Zodiac Waterproof Digital. Här har du en radio med ett stort batteri, hög vattentäthets-klassning, och bra ergonomi. I analogt läge har jaktradion de vanliga funktionerna med 7 analoga kanaler, pilottoner, open speaker och whisper mode. I digitalt läge får du tillgång till en mängd nya funktioner och möjligheter, bland annat 14 digitala kanaler, tydligt och brusfritt ljud samt upplevd längre räckvidd. Precis som alla radios från Zodiac så kan du köpa till en mängd tillbehör!

Hoppas den här artikeln har gjort dig lite tryggare i ditt val av jaktradio. Har du några frågor ställ dom här under i kommentarsfältet.

966 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page