top of page

Hur du väljer rätt vin till vilt

Uppdaterat: 5 okt. 2022

Viltkött i sig är väldigt smakrikt och kan skilja sig väldigt mycket. Allt från fågel med ljusare kött som fasan och duva, till orre och tjäder med väldigt mycket mörkare kött. Här kommer du märka att valet av dryck skiljer sig markant. Lika så gäller om man väljer t.ex. hare och älg som är väldigt smakrikt, eller något mer elegant som rådjur.

Här går vi igenom grunderna och tipsar om vin som passar bra till olika typer av vilträtter!

Får du inte tillräckligt med information i denna artikel? inga problem! Maila till vår grymma viltkock och sommelier och få skräddarsydda dryckestips på: dryckestipset@solera.se

Champagne. Det passar ofta till de flesta vilträtterna och ger en elegant smak. Du kan köpa allt från Blanc de Blanc (vita druvor) till Blanc de Noir (blå druvor), det finns ekfatslagrad och stålfatslagrad champagne som kan ge en fyllighet eller lätthet beroende på val av lagring. Nedan är en Blanc de Blanc som är väldigt passande till förrätter och aperitifs.


Det finns lite olika karaktärer på champagne. Chardonnay är frisk i smaken. Väljer du en gjord på blå druvor som munier och pinot noir ger det en kraftigare karaktär, som kanske mäter sig bättre med de mer smakrika vilträtterna. Champagne ger en hög syra vilket gifter sig väldigt bra med feta emulsioner som råbiff med majonäs. Syran bryter igenom det feta och lättar upp maträtten. Sammanfattningsvis beror det mycket på vad du tänkt servera. Nedan är några recept där champagne serverades.


Något annat som också passar till lite rättare rätter, där det inte serveras en allt för kryddig eller stark sås är vita viner. Isåfall vill du få in en fyllighet i vinet och då är ekfatslagring ett bra sätt för det. Chardonnay är en utmärkt druva att ekfatslagra och ett sånt vin kommer förgylla middagen.


Röda viner. Kanske är röda viner det som bäst förknippas med viltmat. Här finns det också en väldig bredd av smaker och karaktärer där valet inte bara hamnar på vilket kött du ska laga, utan också vad som serveras till. Rött vin innehåller en helt del tanniner, vilket är vad vi upplever som strävt i munnen. Det är alltså ingen smak utan mer en upplevelse. Tanniner är något du vill ha i smakrika rätter och mörka köttsorterna som älg, hare och vildsvin.


Pinot Noir är en passande druva till eleganta rätter. Du kan välja att dricka det till de mer smakrika köttdetaljerna, men då vill du ha en Pinot Noir med mer kraft. Det är en druva som är väldigt söt och bärig i stilen som lätt överslätas av maträtten. Då vill du få in kryddighet och fatkaraktär i vinet.

Ska du äta hamburgare gjord på viltkött? Kom isåfall ihåg att tillbehören som tomat och lök tillför sötma till rätten. Då vill du möta upp burgaren med ett vin som har lite restsötma i sig. Primitivo eller Zinfandel är bra val här som också funkar väldigt bra till barbequerätter.


När det sen kommer till de mer eleganta rätterna kan ett vin från rhônedalen inte slå fel. Nedan är ett kryddigare vintips som gifter sig med t.ex. en råbiff på älg.

Vissa typer av vilt vill du kombinera med en riktigt tung, tanninrikt och fylligt vin. Amarone och rioja ska du isåfall leta efter. På en rioja har du en markerad syra, amarone lika så men där har du mer sötma. Det är tungt och passar sig bra även till kryddstarka rätter.


Ska jag lufta vinet? De mest tanninrika vinerna blir godare om du luftar dem. Tanninerna blir rundare av luft och smakerna kommer fram. Även gamla viner kan innehålla lite bottensats där det är bra att slå upp vinet i en karaff och inte direkt i glaset.


Lita alltid på din egen smak och doft. Det finns inga rätt och fel i vad du själv gillar. Men med den här guiden har du någonstans att börja. Våga fråga på Systembolaget, där finns det välutbildad personal som garanterat kan hjälpa dig att hitta rätt vin till middagen.


Kika på alla avsnitt av Vilterian för viltrecept samt dryckestips i varje avsnitt!313 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

댓글


bottom of page