top of page

Focus Outdoor 8x42. Prisvärd handkikare för jakt!

Handkikare är något varje jägare borde ha. Vare sig du ligger på skjutbanan och skjuter in siktet eller smyger på dovhjortar i duggregn så är en kikare ett fantastiskt instrument. När det kommer till optik så som kameraobjektiv och kikare står ju ofta pris i direkt relation med kvalité, man får vad man betalar för. Men måste man lägga tiotusentals kronor för en bra kikare?

Vi testar!


Vad ingår när du köper en Focus Outdoor 8x42

I kartongen finner du en en väska, kikaren, putsduk och nackrem. Smidiga linsskydd där de främre viks ner, eller enkelt tas bort helt om du inte vill ha dem där.

focus outdoor 8x42

Vi valde en 8x42 kikare, där första siffran står för förstoringen - alltså 8 gånger. 42 är diametern på främre objektivet. Ju högre siffra där, desto mer ljus kommer in. I vårt tycke är 8x42 en mycket användbar kikare för de flesta jaktsituationer men funkar också utmärkt för fågelskådning eller liknande. Den är tillräckligt ljusstark för att användas på kvällen, utan att ha för mycket glas vilket gör kikaren tung och stor. 8 gångers förstoring är också idealiskt för att upptäcka djur på långa håll utan att det blir skakigt på fri hand.


Första intryck av kikaren

handkikare för jakt

Här sticker kikaren verkligen ut. Den upplevs inte tung, med sina 620 gram, däremot kompakt. Greppet känns väldigt tåligt och rattarna snurrar fritt och utan motstånd. Kikaren har ett bra grepp som kommer fungera även med blöta händer eller handskar.


Fokusratten är lättmanövrerad med såväl ett finger som två pekfingrar för snabbare fokusförflyttning. Närgränsen visade sig vara bra, att titta på nånting 4 meter bort med 8x förstoring är troligtvis inget du någonsin kommer använda i praktiken.


Bra första intryck. Nu över till optiken!Optisk prestanda

billig kikare för jakt

Vi ska inte glömma att detta är en kikare i budgetsegmentet men optiskt levererar den mer än vad man kan förvänta sig för den relativt blygsamma prislappen. Det är som sagt väldigt enkelt att justera fokus. Bilden är skarp och tydlig. Vi gjorde ett test med motljus, där solen reflekterade i vattnet och reflektionerna var inga som helst problem att se igenom. Så det är en klar fördel att du fortfarande kan se tydligt även om solen ställer till det bakom viltet.


Det är inte rättvist att jämföra eller förvänta sig samma resultat som med en tio gånger dyrare kikare, där bättre färgåtergivning och skarpare kantfokus finns. Ska du lokalisera djur på jakten, läsa av en måltavla eller ha kikaren ute på sjön gör dock denna kikare jobbet utan problem! För pengarna är detta optiskt riktigt, riktigt bra.Byggkvalitén & andra finesser

fokusratten på en kikare

Vi har inte utsatt kikaren för några falltester eller dränkt den i vatten. Enligt specifikationen ska den dock vara vattentät och den upplevs som väldigt tålig vid användande. Främre glaset ligger ungefär en centimeter in från kanten och bör klara sig ganska bra från stötar om den slinker ur näven. Mellan glasen finner du en liten gänga för att fästa stativfäste, det kan vara bra om du ska sitta länge och spana vid bergsjakt eller liknande. En detalj som uppskattas av jägaren.
Sammanfattningsvis kan man konstatera att Focus Outdoor 8x42 är en riktigt prisvärd kikare som funkar bra i dem allra flesta jaktsituationer. Man får komma ihåg att detta är en billigare kikare och att det därför naturligtvis blir svårt att jämföra med en dyrare variant från exempelvis Swarovski eller Zeiss. Vill man som ny jägare ha en bra kikare utan att behöva lägga en halv månadslön eller vill man ha en extra kikare som alltid kan ligga i bilen är detta däremot ett riktigt bra alternativ. Helt enkelt mycket kikare för pengarna!


Detta är en utgående modell och under juli kör vi en rabatterad lagerrensning!


478 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page