top of page

Fem jaktprylar som varje smygjägare behöver i sitt kit

Uppdaterat: 7 okt. 2022

Skall man vara helt ärlig så finns det sannolikt hundratals gubbar som skjutit fler älgar än vad nån av oss nånsin kommer ens att se. Man behöver ju egentligen inte mer än en bössa med öppna riktmedel för att ge sig ut att jaga. Prylarna i den här listan är med andra ord inte nödvändiga, men de är helt klart användbara - och de är värda att överväga att införskaffa inför kommande jaktsäsong.



Benstöd / Bipod

Skjutstödens historia är såklart inte helt enkel att forska i, förmodligen för att konceptet är så självklart. Det tog nog inte mer än fem minuter för kinesiska soldater att inse att deras handkanoner blev mer exakta när man stödde dem mot ett par pinnar och därifrån utvecklades teknologin till det vi har idag.

Nuförtiden finns en uppsjö alternativ av tvåbenta stöd. Man kan hitta bipoder för stående, sittande och liggande skytte med varierande kvalitet och pris.

Harris benstöd erbjuder en mer traditionell lösning med fäste via rembygelfästet, vilket i sin tur brukar betyda ett något blygsammare pris.

Caldwell har en uppsjö olika benstöd med alla tänkbara fästen och prisbilder. Man bör välja benstöd som blir sannolikt mest användbart i den tänkta jaktsituationen. En dovpyrsch tidigt på hösten lär resultera i stående eller sittande skott, mest med tanke på undervegetationen som gör att liggande skott blir i stort sett omöjliga. Ett trebensstöd från Primos Triggerstick gen 3 är ett utmärkt komplement som gör att man minst dubblar sitt skjutavstånd jämfört med att skjuta på fri hand.

Jagar man däremot i bergig terräng eller senare på säsongen då spenaten lugnat ner sig litegrann kan ett kortare benstöd för liggande skytte vara utmärkt.

Här kan t.ex. The Bone -stödet fungera bra med sitt snabbfäste som gör att man kan bära stödet i en ficka eller ryggsäck och snabbt klicka det på sitt vapen när en situation uppstår. The Bone kan både böjas och tiltas upp till 20grader åt höger/ vänster, dessutom har den smarta lösningar för fäste i bössan via M-LOK, KeyMod och Picatinny.

Bärsystem

Ett jaktgevär väger nästan ingenting förrän man burit omkring det i handen en hel dag.

Bärsystem är mest användbara om man behöver gå längre sträckor under jakten, men de kan såklart också vara bra att ha när man smyger ut på pass. Ett bärsystem frigör händerna för att använda ficklampa, knyta kängorna eller slå en drill i buske.

Bärrem

Bärremmar finns i alla möjliga material och med olika fästen. Bärremmar i skinn är de mest klassiska och eleganta men det finns också remmar i neopren som i många fall är ett överlägset material gällande vattenbeständighet och fästförmåga mot kroppen.

Det vanligaste fästet är rembygelfästet men använder man exempelvis en bipod som också fästs i ett sånt fäste behöver man dubbla rembygelfästen i framstocken på geväret. Vissa vapenmodeller har ett QD-fäste för bärrem som närmast kan liknas vid en sorts bajonettfattning.

Hölsterryggsäck

Alla jägare vill inte bära med sig så mycket och då kan nog en ryggsäck kännas lite överflödig. Men om man som undertecknad vill ha med sig dricksvatten, första förband, en chokladkaka, en dragsele, extra kniv, sittunderlag och lite annat smått och gott är ryggsäcken ett måste. Dessutom får jag själv snabbt ont i korsryggen av den ensidiga belastning som bärremmen innebär.

Vi har testat några olika säckar för ändamålet, men den enda vi verkligen kan rekommendera är VORN Equipments hölsterryggsäck. Den senaste modellen EV30 rymmer 30 liter (nähä!) och har en ram i komposit i stället för stål för lägre vikt. Tejpade sömmar och vattentät textil skyddar innehållet och plats är gjord för en treliters vattenblåsa om törsten faller på. Efter lite träning med hölsterfunktionen går det riktigt snabbt att lossa bössan från ryggen och lägga an med knappt märkbar tidsskillnad mot att lägga an från bärrem.


Linsskydd

Linsskydden skyddar ditt kikarsikte från regn och smuts. För ytterligare förklaring, vänligen läs förra meningen. Många kikarsikten levereras med linsskydd men om du känner att du behöver köpa nytt finns det ett stort utbud från Butler Creek. Tänk på att vissa kikarmontage kan skapa en väldigt liten glipa mellan frontlinsen på siktet och pipan på vapnet. Du vill INTE att ditt sikte kan riskera att nudda pipan vilket kan påverka träffbilden.



Hörselskydd

Farfar hade inga hörselskydd när han jagade och nu får han betala dyrt för det. Hörselskador är inget skämt och vissa forskare har kopplat dem till ännu värre sjukdomar såsom Alzheimers. Förr hade jägaren ett bra skäl att lämna hörselskydden hemma; de ville höra villebrådet. Dagens teknologi har dock krossat det argumentet och nu finns allt från billiga aktiva hörselkåpor från tusenlappen och uppåt. Vill man lägga lite mer på ljudkvalitet och komfort kan man ta en titt på de här kåporna från Sordin.

Alla de här produkterna gör ju att du kan höra i stort sett allt som händer i skogen, men de skyddar dina känsliga små strutar mot de höga knallarna som ett gevär eller en hagelbössa skapar när man skjuter. Det där tjutet i öronen kan gå över efter några timmar men det betyder att du gjort bestående skada på din hörsel. Gör det tillräckligt många gånger och pipandet är kvar för gott. Som sagt: man behöver knappast någon av de här produkterna för att jaga men vem vill inte göra det lite lättare för sig själv? Jag behöver i alla fall all hjälp jag kan få.



Har du några must-haves för smygjakt? Kommentera gärna nedan!

757 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page