top of page

Första jaktvapnet - vad ska du köpa?

Examen är tagen och vapenskåpet inhandlat. Nästa steg är att köpa första bössan. Men vilken? Det finns en uppsjö av både nya, samt begagnade gevär. Här är fem bra tips på första klass 1:an som inte begränsar din jaktupplevelse.

1. Tikka T3x

Tikkan har du säkert sett tidigare eller känner någon som har. Ett av Sveriges vanligaste jaktvapen har blivit det av flera anledningar. Förhållandevis billig, pålitlig och begränsar dig inte som skytt gör just Tikka T3x till en riktigt bra start på jaktkarriären. Inom T3x-linjen så finns det en stor variation av vapen som bygger på samma system. Det finns både i höger och vänsterutförande, lättare modeller samt tyngre modeller (pga. en tjockare pipa). T3x Lite är en av dem som säljs absolut mest och kan köpas med justerbar kolvkam, som vi här på redaktionen rekommenderar. Men köper du vanliga kan man alltid använda sig av en extern kolvkamshöjare.


 2. Mauser M18


Mauser M18 är en klassisk och beprövad jaktbössa. Mauser har gjort vapen sedan slutet av 1800-talet och i M18 visar de hur simpelt men ändå pålitligt ett vapen kan tillverkas - priset till trots. Säljs gängad från fabrik vilket är en stor fördel om du vill köra med ljuddämpare (det vill du!). Finns inte så mycket mer att säga, söker du en solid konstruktion som funkar i alla väder är Mausern väl värd att klämma på i närmsta butik.


 3. Winchester XPR


Winchester XPR är ett prisvärt vapenpaket för nybörjaren som vill hålla i pengarna eller lägga dem på annat (som kikarsikte). Den kanske inte har lika många funktioner som några av de dyrare modellerna av jaktvapen, men den erbjuder ändå bra precision och kommer att vara mycket användbart för dem som tar sina första steg i jakten.


Designen är modern och snygg. Magasinet har plats för upp till 3 skott åt gången, så du bör tänka på att skaffa extra magasin om du planerar att ge dig ut och skjuta många skott på samma gång, som en drevjakt. På det hela taget är detta ett utmärkt val för alla som letar efter ett enkelt och pålitligt vapen som inte kommer att tömma hela plånboken.


 4. Sako 75

Sako 75 är en premiumbössa med några år på nacken. Säljs inte längre nya utan har ersatts av Sako 85, som är ett vapen i 30-40 000kr klassen. Hittar du en Sako 75 begagnat så är det ofta ett väldigt bra köp! Bra balans, känsla och med en pålitlig mekanism gör att den kommer hålla för många års jakt framöver.


 
5. Sauer 100 Classic XT


Sauer 100 är ett lättviktsgevär med justerbart trycke, fem-skottsmagasin och bra ergonomi i en tålig syntetkolv. Går att beställa gängad från fabrik om du önskar att använda dämpare framöver. Sauer 100 har en trestegssäkring som är lätt att använda samt framför allt säker på jakten. Många anser att trycket är det bästa Sauer 100 har att erbjuda och enligt vissa bäst i prisklassen. Ett distinkt trycke ska inte underskattas på ett gevär, det är viktigt för att veta precis när skottet kommer gå, vilket förbättrar ditt skytte avsevärt. Sauer 100 konkurrerar med alla vapen på den här listan och känns den bra efter att du testat är vi övertygade om att du skulle bli nöjd.


Nu kanske du fått mer kött på benen när det kommer till ditt första gevär. Ge dig iväg till en välsorterad vapenaffär och fråga dem om råd samt ha dessa modeller i åtanke. Har du inte vapenskåp än så finns vår rekommendation på länken nedan!


För dig som vill ha ett vapenskåp som tar lite mindre plats.

För dig som vill skaffa ett lite större direkt och slipper byta upp dig senare.

Även när vapnet är inhandlat behöver du ett kikarsikte. Är du den personen som hellre köper ett sikte och slipper byta upp dig närmsta åren så gör GPO riktigt bra optik för pengarna.

Har du nyligen tagit jägarexamen? Grattis! Isåfall får du köpa Premiummedlemskap hos oss för halva priset! Då kan du ser hundratals jaktfilmer utan reklam, utforska vårt kursutbud samt ta del av exklusiva tävlingar, rabatter och erbjudanden.


En av alla våra 250+ jaktfilmer. Vår första björnjakt med Filip!

502 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page