top of page

Trafikeftersök - NVR

Uppdaterat: 24 apr. 2023

Kanske har du själv varit med om en viltolycka i trafiken eller så vill du minska risken för detta. I denna artikel samlar vi information och svarar på frågor som rör NVR - Nationella viltolycksrådet.


Nationella viltolycksrådet (NVR) är ett forum för samverkan om viltolycksfrågor. I NVR ingår myndigheter, bolag och intresseorganisationer som har kunskap om och som på olika sätt arbetar med viltolycksfrågor. Det sker i genomsnitt mer än en viltolycka var 8.e minut i Sverige. Det innebär att omkring 65.000 fordon är inblandade i viltolyckor varje år. NVRs övergripande mål är att minska antalet viltolyckor så att människor inte dödas eller skadas samt att minska viltets lidande i samband med viltolyckor. Vi har intervjuat polisen Kenneth Kronberg samt eftersöksjägaren Anders Dalenius för att lära oss mer.


 

Nedan svarar Anders och Kenneth på fördjupande frågor om NVR.


Vad är det för skillnad på jakt- och trafikeftersök?

Det är stor skillnad på jakt- och trafikeftersök. Det ställer helt andra krav på både jägaren och hunden. Vid kollision med ett djur är det till skillnad från jakteftersök inte alltid blodspår. Då får hunden använda sig av att spåra adrenalin istället. Även avfångstvapnet skiljer sig, speciellt om eftersöket är i tätbebyggt område.Vad krävs för att vara med i NVR?

Viss jaktvana och eftersökserfarenhet är bra men Kenneth går igenom exakta krav samt hur du går till väga för att bli med i NVR.


Vad för utrustning är bra vid trafikeftersök?

Anders går igenom sitt val av utrustning för trafikeftersök. En pumphagel laddad med slug och en Aimpoint tycker han är det självklara valet.


Tips på produkter som är användbara vid eftersök på vilt finner du nedan.

Handhållen terminsk kamera

Avfångstkniv

Pannlampa med vapenfäste


Vill du gå med, kika in på https://www.viltolycka.se/ för att läsa med och hitta en kontaktperson

149 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page