top of page

Din guide till bästa älgjakten!Det finns ett datum som är heligt för många av landets jägare och tvärtemot vad många tror är det inte julafton eller midsommar - det är förstås älgpremiären! För somliga pågår älgjakten över en längre period men för de allra flesta är det koncentrerat till en vecka. Oavsett är upplevelsen lika mytomspunnen som härlig. För dig som känner dig lite ringrostig eller ska få uppleva det för första gången följer här en grym guide med svar på alla de vanligaste frågorna.


När jagas älgen?

Älgpremiären är lite olika vart i landet du befinner dig men som allra tidigast den första september. För exakt datum, kolla den här länken. Därefter pågår den antingen tills jaktlaget uppfyllt sin kvot, tills brunstuppehåll eller som allra längst t.o.m den sista janauri kommande år. Under jaktdagarna får du sen jaga älgen från en timme före solens uppgång till en timme efter solens nedgång.


Hur jagar man älg?

Älgjakt bedrivs på flera sätt, vanligast är nog ändå löshundsjakt när det kommer till de norra delarna av Sverige medans det i södra sverige också skjuts älg under drevjakter, där fler djurarter är tillåtna. Folkdrev förekommer också samt vak och lockjakt.


Vilket vapen använder man?

Älg jagas endast med kulgevär, klass 1.


Hur stora är oddsen att man skjuter något?

Det beror ju förstås på hur viltrik marken är, och om det råkar gå förbi någon på just ditt pass. Men generellt kan man säga att det varje år skjuts ca 80 000 stycken älgar så med lite tur kanske det är du som hittar rätt!
Finns något annat viktigt att veta?

Jodå, vid älgjakt kräver lagen att det ska ske under ledning av en jaktledare som ansvarar för information såsom avskjutningsregler, sambandsregler, etc. Du måste också ha en särskilt tränad hund inom två timmar för att göra eventuella eftersök.


Sen är det inte helt fel att skjuta in sig och bössan innan du ger dig ut - det var kanske ett tag sedan den användes. Vissa jaktlag kräver även att man årligen avlägger godkänt skytte på älgbanan för att få vara med på älgjakten.


Vidareutbildning Kurs: Så fungerar älgjakt Kurs: Hur du lockar älg

Jakt är Jakts Komihåglista vid älgjakt


Kläder efter väder

Skor

Vapen

Slutstycke

Ammunition

Sikte

Myggmedel

Radio

Kikare

Avståndsmätare

Skjutstöd

Kniv

Fick- eller pannlampa

Vatten

Mellis


Unna dig en ShotKam för att inte bara vara med om en lyckad älgjakt men också kunna visa skottillfället för andra!


Ladda upp med några av våra älgjaktsfilmer!
109 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Opmerkingen


bottom of page