I denna kaliberfajten ställer vi den gamla skolan mot den nya.
.22 Long Rifle (LR) har funnits sedan din farfars far tog sina första stapplande steg som jägare och jagade hemmagårdens duvor och kajor. Utvecklad av J. Stevens Arms & Tool Co. 1887, har den blivit den mest utvecklade och mest använda kalibern för kantantänd ammunition som finns. Man kan kalla den för gevärspatronernas Volvo 240.
.17 Hornady Magnum Rimfire (HMR) introducerades 2002 och är en nykomling relativt sett – småviltskalibernas version av en Golf GTI. Då den är bland de snabbaste kantantända kommersiellt tillgängliga kalibrarna är det den bästa kalibern för många varmintjägare på grund av dess räckvidd, hastighet och mångsidighet.
Oavsett om du lutar åt 240 eller Golf har båda alternativen mycket att erbjuda småviltjägaren.
.22 LR och .17 HMR är två av dagens mest populära kantantända kalibrar, och vi ville matcha gammal hävd mot modern teknik för att se vem som utgår som segrare.
.22 LR ballistik vs .17 HMR ballistik
Vid första anblick klår .17 HMR .22 LR rejält på ballistikfronten. Hornadys V-Max skickar iväg en 17-grainskula med 777 meter per sekund vid mynningen och bibehåller överljudshastighet i alla fall upp till 200 meter.
CCI Gamepoint kommer upp i aningen blygsammare 724 m/s, dock med en något tyngre 20 grainskula. Även denna lyckas behålla överljudshastigheten vid 200m
I boken av Frank C. Barnes "Cartridges of the World" påpekas att Hornady designade .17 HMR för småviltsjakt på upp till 200 meter, och nyare varianter av den ursprungliga designen verkar i de flesta fall uppträda på samma sätt. .17 HMR-kulan har också en hög ballistisk koefficient. "Ballistisk koefficient" eller ”BC” är en teknisk term som bättre förklaras av kvalificerade fysiker (eller din lokala jaktbutik), men generellt sett hänvisar det till hur formen på en kula hjälper den att skära igenom luften. Hornady’s 17 grains V-MAX-kula har en BC på 0,110 vilket gör att projektilen inte faller mer än 20 cm på 200 meter.
Alla som har försökt skjuta en .22 LR bortom 75 meter med ens en liten vindpust borde kunna känna igen överlägsenheten hos .17 HMR i denna fajten. Med en mynningshastighet på bara 325 m/s vid mynningen sjunker en standard CCI 40-grains .22 LR hela vägen ner till 270 m/s på 100 meter. Den stubbiga, rundade kulan hindrar den från att skära effektivt genom luften och får den att driva mer än 30cm på 150 meter med en sidvind på 5 m/s.
Till skillnad från .17 HMR som bara tappar cirka 7 cm på 150 meter, tappar en .22 LR mer än 28cm. Detta gör den tillförlitlig för jakt på småvilt endast ut till 75 meter. Dessa värden varierar såklart beroende på gevär, patron och jaktsituation.
En flack och snabb kaliber brukar vara bättre för jakt, men inte alltid. Medan .17 HMR är ett bättre val för skadedjur kan det vara ett sämre val för matvilt. .17 HMR:s höga hastighet orsakar mer köttskador än .22 LR, vilket gör att .22 är ett bra alternativ för duva, kanin och andra liknande vilt. Huvudskott kan lindra köttskador men de är inte alltid möjliga, speciellt när man skjuter fågel i träd från stående position. Som med de flesta debatter inom jaktvärlden beror allt på situationen. Men när det gäller ren ballistik slår .17 HMR lätt .22 LR.
Vinnare: .17 HMR
.22 LR-skjutbarhet vs. .17 HMR-skjutbarhet
"Skjutbarhet" är en bred term som vi använder för att belysa "hur tillgänglig är den här kalibern och hur bekväm är den att skjuta?”
När det kommer till komfort är det oavgjort. Båda patronerna skapar mycket liten rekyl och begränsad knall. .17 HMR låter förstås något högre, men med hörselskydd eller dämpare är det svårt att märka skillnad.
Tillgängligheten är lite mer komplicerad. Panikköp, särskilt på andra sidan Pölen, har drabbat de populäraste kalibrarna hårdast och .22 LR är inget undantag. Dock verkar det som att de flesta tillverkarna har kommit ikapp på sina lagerhyllor vid det här laget.
Under normala omständigheter är .22 LR mycket vanligare än .17 HMR.
Efter den stora .22-bristen 2008 till 2012 ökade tillverkarna sin tillverkning av 36-grain- och 40-grains varianter av .22lr vilket gjort att de varit relativt enkla att hitta.
.17 HMR är fortfarande allmänt tillgänglig men något mindre vanlig. Fondprodukter (företaget som distrubuerar Hornady, CCI, Federal mfl) har i skrivande stund endast en av sina 8 varianter av .17HMR i lager, en klar effekt av de amerikanska vapeninnehavarnas hamstring.
Kostnaden är också en stor faktor. En låda med 50 stycken .22 LR-patroner kostar runt hundralappen, medan samma antal .17 HMR kostar åtminstone dubbelt så mycket. Om man dessutom köper .22LR i bulk (5000 patroner eller fler) kommer man ner till under en krona per patron. Det finns en alltså anledning till att vissa ser .17 HMR som en rikemanskaliber. Att skjuta kostar inte riktigt lika mycket som centerfire-jaktkalibrar, men det är inte precis en plingkaliber heller.
Vinnare: .22 LR
.22 LR Mångsidighet vs. .17 HMR Mångsidighet
Medan .17 HMR klart vann den ballistiska striden tar .22 LR mångsidigheten hem segern med råge. Det finns en mängd olika alternativ om du har ett gevär i .22 LR. Man kan hitta patroner som använder kulor så lätta som 45 grains, som Federal's Small Game 22 LR, och så lätta som 21 grains, som CCI’s kopparkulor. Eftersom .22 LR naturligt svävar runt ljudhastigheten är det också lätt att hitta både överljuds- och underljudsvarianter. Som jägare kan man använda supersonic för varmint och småviltsjakt och subsonic för supertyst skytte med en dämpare.
Dessutom laddar många tillverkare en .22 LR-patron med fågelskott för användning på ormar, råttor och andra smådjur. Federal's Small Game .22 LR, till exempel, är laddad med 25 grains av nr 12 fågelskott, vilket skulle vara bra för de skadedjur som springer runt på gården.
.22 LR är också en av de vanligaste kalibrarna som finns. Halvautomatiska .22 LR-gevär är bland de mest sålda gevären genom tiderna, och på marknaden finns de flesta tekniska lösningarna tillgängliga: cylinderrepeter, halvautomat, bygelrepter etc. (även om det sistnämnda är mindre vanligt).
När det gäller .17 HMR är man mycket mer begränsad när det kommer till kulvikt: 15,5 till 20 grains verkar vara det totala spannet som erbjuds från de olika tillverkarna. Även om tillverkarna använder olika typer av kulkonstruktioner så finns det ganska begränsad mångsidighet just när det kommer till kulvikt.
Vinnare: .22 LR
Och vinnaren är…
Det här är uppenbarligen en knepig fajt. Om du letar efter noggrannhet, hastighet och räckvidd på för småvilt är .17 HMR rätt väg att gå. Men om man bara vill ha en plink-kaliber och man inte vill betala hundratals kronor för låda med rimfire-patroner är det bättre lätt gå på .22 LR. Det går ju trots allt att hitta vapen med pipbytessystem där man kan få det bästa av två världar. Själv har jag en Sako Quad med en .22LR- pipa och en med .17HMR. Med andra ord kan jag ligga och plinka på mål för en billig peng med 22:an och sedan byta kaliber till .17HMR när det blir dags för att jaga ripa eller kanin. Sammantaget är dock .22LR vinnare. Så OM man nu måste välja mellan dessa två så är fortfarande 240:n bäst och jag tänker då inte starta statskupp för att avsätta kungen av rimfire.
Ljuddämpare för kaliber .22
Jag hittade en webbplats som verkligen löser alla mina problem med att skapa en trädgård i dansk stil. Den har till och med svenskt stål för designen, vilket bara är eld och lågor. Jag har grävt igenom en massa webbplatser, men den här är den coolaste. Instruktioner, bilder, exempel, allt på ett och samma ställe. Nu har jag en tydlig plan för min stödkant och jag vet exakt hur jag ska göra det. Webbplatsen är mycket användarvänlig och lätt att förstå, så om du också är intresserad av detta rekommenderar jag det starkt. Det finns mycket inspiration, du kan börja arbeta med din trädgård just nu.