top of page

MÅNADENS JÄGARE OKTOBER - ERIC MANDELSVÄRDEric Mandelsvärd är Kungälvs-jägaren bakom det populära Instakontot @es_jakt. Och trots att han inte är Sveriges mest erfarna jägare - än - har han fått uppleva saker som bara få kan skryta om. Som närkontakt med björn. Som att ha fällt en älg. Eric är även startskottet för vårt nya format "Jaktvänner" som du hittar i menyn högst upp på Jaktarjakt.se.


Jaktvänner är Jakt är Jakts nya avdelning för grym jaktfilm. En samlingsplats för mer bra jaktfilm, fler jägare, och från fler jakter. Här ryms alltifrån korta skottsekvenser till spännande pyrscher. Från dramatiska eftersök, till drivna hundförare.

En plats där alla vi som älskar bra jaktfilm kan ta del av hela Sveriges jaktliv!
Vi tog en pratstund med Månadens Jägare Oktober!


Hej Eric och grattis till Månadens Jägare! Nu är vi nyfikna - hur kom det sig att du började med jakt?


- Jakten har alltid funnits i familjen och jag började så smått redan i min ungdom, men kom aldrig till skott att ta examen. Efter lite elitsatsningar i volleyboll och några års studier så blev det så dags. Min far och mina bröder jagar båda och det blir mycket jakt när familjen träffas.


Vad är det som sticker ut tycker du?


- Gemenskapen som lyser igenom vid brasan mellan såterna är magisk. Sen är det i sig en upplevelse att få se soluppgången i skogen eller på åsarna och bara njuta av en kopp kaffe. Sen är det så klart adrenalinet som infinner sig när det blir spännande. Klarar man av hormonerna eller blir det för mycket för att kunna avlossa ett skott? Spänningen är helt klart en bidragande del till att man frivilligt står och väntar en hel dag.


Redan andra dagen fick jag uppleva björnkontakt på 30-40 meter

Den 34-årige jägaren från Kode är inne på sin fjärde säsong som jägare och pratar varmt om spänningen i att helt frivilligt stå och vänta en hel dag på ett pass. Men ibland är väntan väl värt mödan.


- En av de största upplevelserna fick jag uppleva i Härjedalen. Min ena bror övertalade mig att följa med på en veckas älgjakt och det blev en resa utan dess like. Ha i åtanken att jag innan detta bara skjutit två vilt. En årsgris och en bock, i sig vackra minnen.


- Redan andra dagen fick jag uppleva björnkontakt på 30-40 meter med en björn som kom rakt emot mig på markpass. Allt gick fort men jag jag ställde mig upp och grymtade till för att den inte skulle komma för nära. I dag hade jag nog försökt mig på att skjuta men just då, blev jag väldigt skakis.


Närkontakt med björn tillhör inte vanligheterna. Men det var inte det enda som hände under den jakten.


- Bara någon dag senare fick jag då älg på mitt pass och lyckades fälla min första någonsin. En 4:a taggare för min brors hund. Min bror var den första på plats och det blev ett riktigt fint familjärt minne.


Jag vill bli den bästa jägaren jag kan bli och då kan man inte stanna upp

Hans vänner beskriver jaktintresset som överdrivet och en del kan nog tycka att det blir lite för mycket jakt ibland. Men allt har sin grund i en stark vilja att lära sig allt. Det har i sin tur gjort att han nu även har bra koll på tillvaratagning av kött och troféer, en inte alls oviktig del av jakten.


Håller du med om andra tycker du nördar ner dig?


- Jag vill bli den bästa jägaren jag kan bli och då kan man inte stanna upp, utan man måste vara ödmjuk och lyssna in nya tankar och idéer hela tiden. Jag älskar att lära mig nytt och tackar inte nej till någon ny jaktform som jag tidigare inte upplevt.


Pürsch på dovhjort som står högst på listan. Att få fälla en hjort är en dröm.

En perfekt jaktdag för Eric betyder lugnt och fint väder, lagom vind i ett klart frostigt landskap. Man har gott sällskap och en jakt som precis ska börja. Och som för många andra är det bara en bonus om det blir en lyckad jakt. Det viktigaste är att bara komma ut.


Finns det någon drömjakt du längtar efter?


- Det finns många jakter jag längtar efter. Just nu är det pürsch på dovhjort som står högst på listan. Dels för att jag inte har möjligheten att jaga dov på egna marker men även för att det är en jaktform som jag uppskattar. Att få fälla en hjort är en dröm.
Om du skulle ge ett råd till någon som precis ska eller har börjat jaga, vad är det då?

- Våga fråga. Våga visa intresse och våga hjälpa till. Om det så är att hjälpa till på lokala skjutbanan nån gång ibland eller att visa och titta på hur man gör när man slaktar. Våga vara med.


När det sen ska till att äta det vilt man fällt faller valet allra helst på en riktigt vass rådjursburgare, både för honom och för resten av familjen. Med egenpåhittat recept.


- Jag brukar ta rådjursfärs ca 600 gram. En burk med färskost (vitlök och örter) peppar och salt och ibland lite riven lök. Blanda ihop och allt och låt stå i kylen någon timma. Sen är det bara att steka på och toppa med cheddarost i pannan innan man tar av dom och bygger sin perfekta burgare.Eric Mandelsvärd


Ålder: 34

Ort: Kode, Kungälvs kommun

Antal år som jägare: Fjärde säsongen

Jagar helst: Gillar mångsidigheten i all jakt och har som mål att prova på det mesta. Gillar dock Bäverjakt och Klövviltspürsch lite extra.

Hund: Inte än. Drömmer om en jakthund men kan inte riktigt bestämma mig, lutar dock åt Beagle.


Utrustning


Favoritvapen: Blaser R8 ultimate

Ammunition: Hornadys Blyfria varianter eller Lapua Mega

Sikte: Använder GPO (German precision optics) 2,5-15 samt ett aimpoint micro H2.


Sociala Medier: @es_jakt


155 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page