top of page

MÅNADENS JÄGARE - JAKTPOLARE!

Uppdaterat: 7 feb. 2023


Jaktpolare är kompisgänget som andas, äter och lever jakt näst intill dygnet runt. De består av tre glada, hängivna och dedikerade jägare i övre tonåren. Men trots deras ringa ålder har det hunnit blivit en hel del jaktdagar och mer ska det bli. “-Det bästa med jakten är gemenskapen, spänningen och upplevelserna. Det är oslagbart” säger Carl Ruste, en av tre kompisar som förenats genom jakten.


Allting började för ca fem år sedan genom ett läger anordnat av Försvarsmakten, som både Carl och Svante skulle delta i. Sedan dess har de nästan blivit som bröder och jagar i stort sett så fort de får chansen. Med i konstellationen finns även Arvid, men han ser sig mer som en stödmedlem. Tillsammans driver de tre 19-åringarna Instagramkontot “Jaktpolare”.


- Att jaga med kompisar är ju det roligaste som finns då man kan dela känslor och upplevelser med varandra. Samtidigt kan man ju alltid vara själv och känna tystnaden medan de andra smyger runt i skogen runt omkring. Det är en perfekt kombination, säger Carl Ruste.


"Strassern är riktig härlig med många möjligheter att bygga om så som man vill ha det."

Jakten har funnits med dem alla genom hela livet, med pappor och farfädrar som mentorer. För Svante tog det fart på riktigt när han var runt 14.


- Jakten har funnits med sedan barnsben. Arvid har jag känt hela livet och vi delar ofantliga många minnen tillsammans. När vi sen sprang in i Carl på sommarlägret i Marma insåg vi att vi alla älskar jakt och då började vi jaga ihop, det var för drygt fem år sen. Dessutom gränsar våra marker nära varandra.


Och även om de i många avseenden är lika, delar intressen och umgås mest för jämnan, skiljer sig utrustning åt en del. Carl kör en TikkaT3xLite Adjustable från SAKO, Arvid en Blaser R8 och Svante en Strasser rs14 Thar.- Strassern är riktigt härlig med många möjligheter att bygga om så som man vill ha det. Funderar starkt på en 6,5-pipa samt en 300 Win. Mag, säger Svante.


"Det bästa är att höra hundens sång mellan trädstammarna."

Att jaga med drivande hund är dock den stora favoriten och inte sällan är det Carls 9åriga wachteltik Luna som är i centrum, allra helst på kronhjort. Hon är stabil, social och fin, men förstås även en väldigt bra jakthund.


- Det bästa är precis innan vi går ut och hon är taggad till tusen, bara står och väntar på att få söka. Sen när man väl släpper henne så hör man hennes sång eka mellan trädstammarna, säger Carl.


- Sen är det inte viktigast av få avsluta, det är förstås kul, men allt runt omkring är det som spelar roll, menar Svante.Den perfekta jaktdagen börjar redan med planeringen. När dagen sen väl är kommen går man upp tidigt, drar på kaffebryggaren, packar prylarna och drar ut. Frosten har precis lagt sig och det är 4-5 grader ute. Man jagar det som ska jagas och sen tar man en riktigt härlig lunch i skogen, gärna över öppen eld. Sen avslutas allt med middag och goda skratt.


- Det bästa minnet är en jakt där vi hade varit ute hela natten för att få tag på några grisar i spannmålet. När klockan hunnit bli 04.30 lyckades vi få till det och även om man trött var det ljust och fint så där på morgonkvisten. Alla var helt slut men vi hjälptes åt att ta hand om det. Det var magiskt, säger Arvid.


Även maten förenar och det goda köttet har gjort att gemenskapen blivit starkare. Favoriten är ett fint innanlår från kronkalv med vitlök, timjan, kantarellsås och hasselbackspotatis. Kanske lite bea också.


- Självklart med en kall pilsner, det är grejer det, menar Svante.


"Våga fråga. Ingen är ju bäst när man börjar."

Och sin ringa ålder till trots har de ändå en hel del bra råd att ge till den som vill bli, eller håller på att bli, jägare. Svante:


- Våga fråga. Ingen är ju bäst när man börjar och det kännas väldigt främmande att vara med på sina första jakter. Men det uppskattas när man frågor saker man inte vet. Hellre det än att skjuta eller göra fel. Folk har generellt förståelse för den som är ny.


- Och grymt om du har en kompis som redan jagar, då är det bara försöka haka på så mycket det bara går, säger Carl.


Skitjakt önskar vi på Jakt är Jakt och tack för vi fick prata mer er!


Vill du se mer från Carl, Svante och Arvids spännande jaktäventyr så är det bara följa deras konto Jaktpolare på Instagram.


192 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page