Sedan 1 Juli 2022 är det inte längre licenskrav på ljuddämpare i Sverige. Med senaste tekniken och utvecklade materialval så finns det inte många anledningar som talar emot en ljuddämpare.
En ljuddämpares mest uppenbara fördel är förmåga att dämpa (men inte helt tysta) knallen på ett gevär. Vissa jägare är helt emot att använda hörselkåpor trots hur effektiv medhörningen har blivit de senaste åren och även om det inte rekommenderas att köra utan, så minskar en ljuddämpare avsevärt risken för permanenta hörselnedsättningar.
En dämpare minskar även rekylen. Det är en otrolig skillnad på att skjuta en kraftfull magnum-patron med en dämpare än utan en. Pipuppslaget samt den kända rekylen minskar, vilket gör att jägaren kan hålla siktet på målet. Bedrivs jakten i närhet av bostäder, eller om du står på skjutbanan är en ljuddämpare mycket mer hänsynsfullt för dem runt om kring dig. Vissa utlandsjakter har som krav att ljuddämpare ska användas, kan vara värt att veta.
Pierre har nästan alltid jagat med ljuddämpare - på bilden använder han en Blaser R8 Silence (klicka för att se filmen)
Ska du kontakta en markägare i syfte att arrendera jaktmark så skadar det inte att nämna att du har för avsikt att jaga med dämpare. Om marken är liten eller om det finns flertal hus i närheten så kan det vara betryggande för markägaren att ljudnivåer hålls nere.
Vikten på en ljuddämpare kan ses som ett motargument för att skaffa en, men sanningen är att på en hel del vapen så kan det förbättra svingen och ge en bättre balans på ditt vapen. Med en vikt på några få hekto är det knappast en deal-breaker att ha en ljuddämpare för att den skulle vara för tung. En del är oroliga över att få ett för långt vapen. Visst kan man alltid kapa pipan och gänga om, men viktigt att veta är att nya teleskopdämpare bygger bakåt på pipan vilket i sin tur gör att bara drygt halva dämparens längd sticker framåt.
Roedale är ett exempel på lätta teleskopdämpare av högsta kvalité utan att tumma på dämparprestanda - tvärtom!
Vi är stolta över att vara först i Sverige med att erbjuda deras produkter i vår shop. Är du på jakt efter en kompromisslös ljuddämpare så finns modellen för dig.
Roedale Hunter
Roedales Hunterserie är tillverkade i aluminium med ett integrerat mesh filter i rostfritt stål. Detta stålfilter reducerar ljudet ytterligare ca 3dB och ger en dämpare med extremt hög dämpning givet sin låga vikt och kompakta dimensioner.
Roedale Hybrid
Ljuddämparna i Roedales Hybridserie är tillverkade av både aluminium och titan där materialens individuella fördelar kombineras för att skapa en ljuddämpare med högsta möjliga prestanda. Genom att kombinera aluminum och titan får man inte bara en både lätt och stryktålig ljuddämpare med utmärkta dämparegenskaper utan du har också möjlighet att skräddarsy produkten utifrån jägarens faktiska behov.
Roedale Titanium 3D
En 3D-utskriven ljuddämpare, hur sjukt?
Flagskeppet i Roedales produktion är Titanium 3D serien, en serie ljuddämpare 3D-printade helt i titan. Roedales Titanium 3D serie placerar sig i absoluta toppklass på marknaden och Roedale är en av de första ljuddämpareproducenterna i världen som har lyckats kombinera fördelarna som är förknippade med att 3D-printa ljuddämpare och fördelarna med Titan som material.
Genom att 3D-printa ljuddämparna garanteras en extrem precision i tillverkningsprocessen och materialtillgången minimeras för att undvika spill, vilket bidrar till en billigare och mer hållbar tillverkningsmetod. Titan som material är idag det mest kompetenta materialet vi har för att tillverka ljuddämpare. Det är framförallt kombinationen mellan materialets styrka, särskilt när det kommer till högt tryck och höga temperaturer, och dess låga vikt som gör det optimalt för att tillverka ljuddämpare av. Resultatet är en extremt robust ljuddämpare med mycket hög dämpningsförmåga i ett kompakt format. Helt enkelt en ljuddämpare som räcker ett helt jaktliv!
Oavsett vilken ljuddämpare du väljer att gå på så är fördelarna tydliga. Säkrare, mindre pipuppslag och en bättre ljudmiljö för djur och jaktvänner - vad mer kan man önska?
Comments