top of page

Inför jägarexamen

Uppdaterat: 19 aug. 2022

Ska du ta jägarexamen? Kul! Det behövs fler duktiga jägare där ute som kan hjälpa till att värna om naturen. Faktum är att du behöver inte ens jaga om du inte vill. Jägarexamen är något som gynnar alla och kommer garanterat ge dig bättre förståelse för djur och natur. Nedan är svar på några av de vanligaste frågorna vi får om just jägarexamen.


Vad kostar det att ta jägarexamen?

Teoretiskt Prov: 500 kr

Grundprov Kulgevär: 200 kr

Hagelgevärsprov: 400 kr

Omprov av ett underkänt moment i grundprov kulgevär eller hagelgevärsprov: 100 kr

Praktiskt Högviltprov: 200-300 kr beroende på hur många serier provtagaren skjuter.

Ammunitionskostnad tillkommer.

Ett delprov som underkänns får göras om annan dag, mot erläggande av ny provavgift.


Hur får jag licens på vapen?

Efter du tagit examen kan du söka vapenlicens för det gevär du vill köpa. Oftast hjälper vapenbutiken du handlar ifrån till med detta. Förutom väntetiden hos Polisen som kan ta lite tid beroende på var i landet du bor, så är det enkelt. Du skickar in ansökan, får en betalningsblankett hemskickad, betalar och väntar på besked.


Hur många gevär får jag ha?

Korta svaret är sex stycken. En "full" garderob som det heter får bestå av sex vapen, där du måste motivera alla inköp efter det fjärde.


Måste jag gå intensivutbildning?

Absolut inte. Men alla är olika, vissa lär sig bättre att gå en kurs och andra tycker det är skönare att läsa på hemifrån. Så försök lista ut hur du tar till dig kunskap bäst. Har du möjlighet att följa med en jägare ut så är det en bra idé för att få lite praktisk lärdom.


Hur gammal måste jag vara för att ta jägarexamen?

Idag finns det ingen åldersgräns för att ta jägarexamen. Provledaren ska däremot göra bedömningen om du har de fysiska förutsättningarna för att hantera vapen säkert. Så nej ingen åldersgräns, men vapenlicens däremot är det 18 års gräns på.


Får jag jaga utan jägarexamen?

Ja det får du faktiskt! Du kan jaga med en som har jägarexamen under så kallad uppsiktsjakt. Då får du inom en armlängds avstånd använda vapen om du fyllt 15 år.


Källa: Svenska Jägarförbundet


Se gärna vår film: Drevjakt för nya jägare! - Danne åker på avlysningsjakt


80 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page