top of page

GAIM - simulatorn som kan förbättra ditt skytte i verkligheten

Vad är GAIM? Kanske har du sett det när vi spelar i After Hunt, eller provat själv på någon mässa? För dig som aldrig har hört talas om det så är Gaim en jakt- och skyttesimulator. Du tar på dig Oculus headsetet med VR-glasögon, plockar upp bössan och vips är du inne i drevjakten. Eller gåsjakten, eller på skjutbanan. På några sekunder är du precis där du vill och kan öva på alla typer av skytte och jaktformer. Slut med att sitta på pass och frysa. Här får du obegränsad vilt i pass och en mängd skottchanser. Reglerna i simulatorn stämmer överens med riktig jaktetik där det blir poängavdrag om du skjuter fel djur, förbjuden skjutriktning osv. Efter bara några minuter lever du dig i spelet såpass mycket och att pulsen ökar ordentligt när en påskjuten björn springer mot dig. Trots att du i själva verket står stilla i vardagsrummet.

Gaim är utvecklat av jägare med riktiga jaktsituationer i bagaget, som verkligen förbättrar upplevelsen. Hur djuren springer, hur de reagerar på skott och deras anatomiska uppbyggnad är oerhört verklighetstroget. Det är skapat av Aimpoint och mycket tid har lags på att få ballistiken rätt. Hur du skjuter i VR ska motsvara exakt hur kulan hade uppfört sig i verkligheten. Du kan även undersöka skotten efteråt. Både spela upp skottillfället men också se hur kulan gick in med en anatomisk träffbild.Det används inte bara för jaktsituationer utan polis och militär använder det till övningar för att skapa verklighetstrogna situationer.


Bössan är tillverkad som en riktig gevärskolv av trä. Den känns inte för lätt utan ligger bra i handen, det är en riktig bakkappa och varbygel i metall ger ett välbyggt intryck. Mycket av inlevelsen tror jag ligger i att det på många sätt känns som att du håller ett riktigt gevär, förutom att du inte repeterar manuellt, men vem vet - framtida modeller kanske ger oss den möjligheten också.


Gaim är helt klart både en kul leksak, att spela för skojs skull såväl som ett träningsinstrument för dig som håller på med sportskytte och/eller jakt. Väl värt att skaffa själv eller varför inte köpa in till jaktlaget? Utmana kompisarna och vinnaren får förslagsvis en snygg keps som trofé!

Vill du veta mer? Grotta ner dig ordentligt i denna video där Jompen testar VR-skytte!


510 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page