top of page

Förbered bocken på ett bogmontage

Uppdaterat: 22 sep. 2023

Skjuter man en grann bock är det inte helt ovanligt att man kokar av skallen och placerar den på en sköld. Vissa bockar förevigas också som ett bogmontage. Vill man göra ett bogmontage bör man ha koll på lite grejer redan när man skjuter djuret.


Konservatorn Roland Börjesson har i fyra decennier drivit Lövängens zoologiska utanför Skara och genom åren har han monterat ett otal bogmontage på råbockar. Även om det i dag mest trillar in dovhjortar blir det också ett antal bockar varje år.

Enligt Roland är det några saker man bör ha i åtanke om vill göra ett montage av sin bock.

– Det första är att inte skära bort för mycket päls. Det går åt en del för halsen och nacken så det mesta framför frambenen bör vara kvar. Det är viktigt att man också inte skär genom pälsen på strupsidan.


När man flår av pälsen, gör man enligt Roland ett snitt längs med ryggen upp mot atlaskotan. Sedan flår man försiktigt av pälsen runt om ner mot frambenen.


– Det är viktigt att du flår av och fryser ner rådjuret direkt. En del brukar ju hänga sina djur oflådda men det går inte att ta hand om en päls som hängt mörningstiden ut. Så fort djuret dör startar nedbrytningen och det är konservatorns värsta fiende, säger Roland.

En del kanske tror att det inte går att bedöma en råbock man ska göra bogmontage av men det är enligt Roland inga problem. Skallen kokas av som vanligt när all päls är avflådd. När djuret sedan ska monteras ihop lägger man tillbaka pälsen på kraniet. Vill man däremot både ha ett bogmontage och en traditionell skalle på sköld, måste hornen gjutas av till någon endera av dem.

Priset på ett bogmontage på råbock ligger från drygt 4 000 kronor och uppåt.


Text & Foto: PER JONSON

per.jonson@jaktjournalen.se

130 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page