top of page

Bli en bättre skytt med hjälp av kamera

För att göra träningen både roligare och med möjlighet till analys av ditt skytte kan du ta tekniken till hjälp. En vapenkamera hjälper dig att se vad du gör för fel, eller för all del hur du gör när du gör rätt. Den kan bidra till att göra mängdträningen både meningsfullare och roligare.


TEXT: ANDREAS ÅSENHEIM

Det finns många sätt att försöka bli en bättre skytt på, det mest effektiva är med all sannolikhet att träna mycket och regelbundet. En bra instruktör kan också hjälpa dig att upptäcka felaktigheter i ditt skytte och komma med tips på förbättringar.

En vapenkamera ersätter ingendera. Däremot kan det utgöra ett både nyttigt och roligt komplement.

– Jag tycker att den har hjälpt mig att analysera och även förbättra mitt skytte och den påverkar inte balansen i bössan jättemycket, säger Jesper Fasth, en av Norrköpings jaktskytteklubbs lerduveansvariga.


Enkel teknik

Tekniken är ganska lätt att lära sig på den modell av märket ShotKam som Jesper demonstrerar och som klubben har för utlåning i samband med det organiserade skeet och sporting-skyttet.

Du fäster kameran på ditt vapens pipa och ansluter den till en telefon. I kamerans app kan du sedan göra ett flertal inställningar vad gäller till exempel om du skjuter med kul eller hagelammunition.

– Sedan flyttar du med hjälp av appen kamerans hårkors så att det stämmer överens med vapnets.

Nu är det bara att börja skjuta. Kameran ligger och buffrar och varje gång ett skott går av spelar den in några sekunder innan och några efter så att man få hela skottsekvensen.

– När man skjutit klart laddar man in filerna på sin dator och kan börja analysera sitt skytte. Man ser oftast både träffar och bommar tydligt och dessutom ser man hur man rört bössan före och efter skottet, till exempel om man haft en dålig sving,


Analysera skyttet

Kameran fungerar på de flesta vapen och naturligtvis kan du också använda den för att dokumentera skottsekvenser under dina jakter, för att efteråt kunna analysera, eller kanske som en del i en egen jaktfilm.

Alla vare sig kan eller vill lägga flera tusen kronor på en sådan här sak men då kan man välja att gå ihop några stycken för att dela på kostnaden.

– Jag tycker det är en jättebra investering för en skytteklubb. Det är ett bra sätt att få oss att utvecklas som skyttar, säger Jesper Fasth.

177 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page