top of page

Anpassa geväret & förbättra skyttet

Uppdaterat: 28 aug. 2023

Du är nöjd med bössan men tycker att den sprider ut träffarna lite väl mycket.Det går naturligtvis att köpa en ny pangare, men om du trivs med det du har finns det faktiskt en hel del att göra för att öka både precisionen i bössan och förbättra ditt skytte. Krister Andersson är erfaren vapensmed och ger här sina bästa tips för hur du får ditt vapen att hjälpa dig leverera maximalt.


Vapensmeden Krister Andersson i Söderköping har fixat vapen i 35 år och gått på bössmakarskolan i Nora där han också var lärare under en period. Hans budskap till den som har problem med precisionen i favoritbössan är glasklart.

– Det finns knappt någon bössa som skjuter dåligt, inte som inte går att fixa i vart fall. Det är ytters ovanligt att en pipa är utskjuten och om ett vapen börjar sprida är det vanligaste felet att siktet eller lådskruvarna sitter lite löst, eller att pipan ligger på i pipkanalen, säger han.

STORT INTRESSE

Jobbet som vapensmed är en bisyssla och han jobbar till vardags på ett ventilationsföretag. Men det märks att det är en del av livet som han brinner för. Han pratar gärna både om kolvar, trycken och om vapen i allmänhet, och om jakt förstås.

Han skyddsjagar mycket gris i trakterna kring Söderköping där han bor och har tidigare varit kommunjägare. Väggen i trapphuset hemma i Söderköping skvallrar också om att det inte är lätt att vara bock på hans jaktmarker. Erfaren även bakom kolven alltså.

Han har förberett intervjun med att ta fram en gammal Husqvarnakolv som han delat längst med mitten för att visa hur en bra plastbäddning ska se ut.

– En plastbäddning stärker kolven och ser till att pipan alltid ligger fri vilket behövs för att precisionen ska vara bra.

MAN KAN GÖRA MYCKET SJÄLV

Flera av de ingrepp som Krister nämner här kan man utföra själv, även om det naturligtvis gäller att var påläst för att få det bra. Det finns dock en grej som han starkt rekommenderar att alltid vända sig till en utbildad vapensmed med.

– Om man inte kan det här med trycken ska man inte hålla på med det. Det finns en uppenbar fara i att skruva eller byta själv, det har jag sett många exempel på.


Denna artikel publicerades för första gången i Jaktjournalens Nr.6 2023.

Text: ANDREAS ÅSENHEIM


Att hålla sitt vapen rent och välvårdat kan lätt glömmas bort. Här är ett bra rengörningspaket som kan förlänga bössans livslängd med flera år!


231 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarii


bottom of page